Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så gör övriga kyrkor under påsken

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Allt inställt. Eller gudstjänst som vanligt. Församlingarna agerar lite olika med anledning av coronapandemin och de nya restriktionerna.

Under måndagen tog Svenska kyrkan i Tranås beslutet att genomföra sina gudstjänster under påsken.

Men det blir väldigt annorlunda mot normalt.

– Vi har en gudstjänst per dag (bortsett från påskaftonen), men det är bara de som skulle tjänstgjort som medverkar, säger kyrkoherde Carl Magnus Alstermark. Det blir framförallt inriktning på bön och förbön, vi läser dagens text och sedan sjunger vi en psalm.

Klockorna ringer

Man kommer även att ringa i klockorna.

– Man ringer ju i klockorna för att kalla till gudstjänst. Men nu är det ett sätt att innesluta alla till gudstjänsten, även om man inte kan vara med.

I gengäld lägger man ut en cirka tio minuter lång andakt på Facebook de dagar man skulle haft gudstjänst.

– Den finns tillgänglig från klockan 09.00 på morgonen och är förinspelad. Vi har sagt att vi gör så här varje söndag tills vidare.

Även Löfstadkyrkan genomför sina gudstjänster med bara de som skulle tjänstgjort på plats.

– Vi har gudstjänster på långfredagen och påskdagen, säger Per Gunnar Enocsson. Dessa spelas in och finns sedan på Youtube samma kväll.

De ställer in

Immanuelskyrkan har helt ställt in sina gudstjänster.

– Det är bland annat av hänsyn till mig eftersom jag brukar predika. Jag tillhör ju riskgruppen 70+, säger Tryggve Lundblad.

– Vi är en liten församling och brukar få hjälp av pastorer utifrån. Och de har svårare att komma. Därför blir det ett uppehåll.

Till skillnad mot de andra genomför Frälsningsarmén sina gudstjänster under påsken precis som vanligt.

– Vi har gott om plats och besökarna kan sitta glest, säger Magnus Ahlbin. Däremot har vi gjort uppehåll med pensionärsverksamheten.