Elit Vetlanda var en av klubbarna som protesterade allra mest när elitseriens taksnitt sänktes rejält inför den här säsongen. Till säsongen 2017 blir ordningen i det närmaste återställd eftersom taksnittet höjs tillbaka till 10,250 medan golvsnittet landar på 9,000.

Så frågan är. Jublas det i Elit Vetlanda nu?

– På många sätt gör vi inte det utan vi konstaterar att man höll sig till det man pratade om förra året och så långt är det rätt. Att gå så lågt som 9,500 i taksnitt (som det varit den här säsongen) är sjukt för det systemet bygger på att man inte ska vinna matcher. Det är bara konstatera att man tagit sitt förnuft till fånga, säger Elit Vetlandas sportchef Mikael Wirebrand.

Att taksnittet skulle höjas till 10,250 var alltså ingen överraskning. Inte heller att snittrabatten för svenska förare mellan 22 och 25 år slopas, men att den behålls för förare under 21 år.

Vad som dock var en total överraskning för Elit Vetlanda är att reglerna för toppning förändras.

Tidigare har man, vid underläge med sex poäng eller mer, kunnat byta ut en ordinarie förare mot en annan i en så kallad toppning. Från och med 2017 är det åtta poäng som gäller för att få tillåtelse att toppa i en match.

– I mitt fall hade jag inte en aning om att det var något snack om det ens, säger Wirebrand.

Vad tror du de förändrade toppningsreglerna får för konsekvenser?

– Jag har bara funderat kort kring att man borde ha ett jämnare lag. Å andra sidan borde man ha två rejäla toppar att stoppa in för att få en rejäl effekt av en toppning. Det är svåranalyserat.