Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Replik: Mottagningarna bedömer rätt vårdnivå

 
Coronaviruset 2020-2021
Visa alla artiklar

Oavsett misstanke om covid-19 kan de akutpsykiatriska mottagningarna bedöma att bättre vård ges på annat ställe, skriver tre verksamhetschefer för länets psykiatriska kliniker i en replik.

Som ordförande i föreningen (H)järnkoll lyfter Lisa-Maria Eks debattartikel (14/5) fram en mycket angelägen fråga: psykisk ohälsa, och vårt ansvar att förebygga den och främja psykisk hälsa. Här har (H)järnkoll en viktig uppgift att fylla, både i Jönköpings län och nationellt.

Vi välkomnar ert arbete som syftar till att bryta skammen kring psykisk ohälsa. I detta arbete behöver vi hjälpas åt: hälso- och sjukvården, ideella organisationer och ytterst var och en av oss som medmänniskor.

Till de tre psykiatriska akutmottagningarna på Länssjukhuset Ryhov, Höglandssjukhuset Eksjö och Värnamo sjukhus kan invånare söka vid akut psykiatriskt behov som inte kan mötas upp av primärvården eller de allmänpsykiatriska mottagningarna ute i länet. Detta gäller oavsett om personen är misstänkt för covid-19 eller inte.

Våra medarbetare på de psykiatriska akutmottagningarna har riktlinjer inom smittskydd och vårdhygien för att förhindra smittspridning av covid-19. Det innebär att när patienten söker i luckan frågar mottagningspersonalen om förkylningssymtom. Är svaret ja tar personal på sig skyddsutrustning enligt gällande riktlinjer.

Oavsett misstanke om covid-19 eller inte behöver de akutpsykiatriska mottagningarna bedöma rätt vårdnivå. Det kan i vissa fall innebära att den som söker vård bedöms få ett bättre omhändertagande inom primärvård eller på en allmänpsykiatrisk mottagning, trots att personen själv upplever att hen har ett akut vårdbehov.

Vi gör en mängd olika insatser för att kunna erbjuda vård och behandling på våra allmänpsykiatriska mottagningar i så stor utsträckning som möjligt under rådande covid-19-pandemi. Vi är måna om att kunna möta invånare som uttrycker stor oro innan allvarligare psykiatriska tillstånd inträffar.

Eftersom det inte framgår av insändaren vilken av våra tre psykiatriska akutmottagningar som avses, är du välkommen att kontakta någon av oss tre verksamhetschefer via telefonnummer 010-241 00 00 för fortsatt dialog.

Ulf Grahnat

verksamhetschef, psykiatriska kliniken Jönköping

Bo-Kenneth Knutsson

verksamhetschef, psykiatriska kliniken Höglandet

Ann Lund

verksamhetschef, psykiatriska kliniken Värnamo

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel