Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Psykiatriveckan inleds med utställning: "Finns en vilja att stötta och hjälpa andra"

Just nu pågår psykiatriveckan, och på Studieförbundet vuxenskolan i Vetlanda har en unik kurs slutat i en utställning, där personer med psykisk ohälsa får uttrycka sig genom kultur.

Under nio veckor har Studieförbundet vuxenskolan samlat fyra personer för att delta i studiecirkeln "Din egen berättelse". Där har eleverna, som alla lider eller någon gång har lidit, av olika former av psykisk ohälsa, träffats i grupp för att reflektera över den egna berättelsen kring psykisk ohälsa.

– Man har fått berätta om sig själv genom att måla, tala eller skriva dikter, berättar Jenny Ekervik, som själv har uttryckt sin berättelse genom porträttmålning och skrivande.

– I början var det lite jobbigt, men sedan har det gått bättre ju mer vi pratat om det, fortsätter Jenny.

Kompletterar terapi

En annan av eleverna, Filippa Wanke, berättar att studiecirkeln underlättat livet för henne tillsammans med psykologterapi.

– De har kompletterat varandra kan man säga. Jag skulle egentligen ha gått tio gånger till hos psykologen, men vi båda var överens om att nu är jag färdig, berättar Filippa med entusiasm.

Anita Rosell på Alinderska håller i studiecirkeln tillsammans med en så kallad PEER, en person med egen erfarenhet som utbildas för kursen.

– Vi har pratat mycket om skillnaden hur man pratar om psykisk ohälsa idag jämfört med förr, säger hon och menar att hon märker att yngre i dag generellt sett är mer öppna med sitt mående.

Vändpunkten

Och det är också en del av kursen, att man med hjälp av att berätta sin historia ska kunna hjälpa andra.

– Många har någon episod i livet som har varit väldigt jobbig. Då har vi också pratat om vad det var som vände det hela, fortsätter Anita Rosell.

För Filippa var det arbetsterapi på ett fik i kommunen som gjorde att det vände.

– Jag har mest lidit av depression och ångest. Jag har varit sjukskriven i fem år, och för ett halvår sedan började jag arbetsterapi, berättar hon.

Jenny Ekervik har ADHD, tillsammans med grader av Aspergers och panikångest. Med rätt medicin har hon dock sett förbättringar i sitt mående, och varken hon eller Filippa Wanke är rädda för att prata om det.

– Det finns en vilja att stötta och hjälpa andra, och jag har alltid varit väldigt öppen om hur jag mår, berättar Filippa Wanke.