Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Protest mot byggplaner

Kommunhuset vid Torget måste byggas om.

Dels är det gammalt och inte ändamålsenligt och dels finns där miljöproblem som måste åtgärdas innan årets slut. Annars blir det böter.

Tanken är att förutom anpassa huset invändigt, även bygga på huset en våning till. Men det tycker inte de boende i Hemköps husets del mot Bygatan om.

De menar att kommunhuset med en våning till kommer att stänga ute ljuset samt att det blir mer insyn i lägenheterna.

- Från byggnadsnämndens sida menar vi att det inte kommer att påverka de boendes miljö nämnvärt då påbyggnaden blir en meter smalare än huskroppen under, säger Aarno Magnusson.

Man kommer dock från kommunens sida att göra ljusmätningar för att se hur det är i dag och om möjligt, visa hur det kommer att bli.

Inför den kommande ombyggnaden av kommunhuset har kommunarkivarie Alf Blomquist sammanställt ett historiskt kompendium.

Redan 1948 tillsattes en kommitté för att utreda om kommunerna Leksand och Siljansnäs eventuellt skulle kunna bli en storkommun.

När dagens kommunhus i Leksand byggdes 1962 kom ett förslag från Länsstyrelsen om att Leksand, Åhl och Siljansnäs skulle gå ihop. Något som blev verklighet drygt tio år senare.

Redan då hade man tanken om att flera olika myndigheter skulle vara inhysta i kommunens lokaler. Bland annat läkarmottagning, folktandvård och polis.

Den senaste hade också sina lokaler i kommunhuset med egen ingång via Bygatan.

Ombyggnaderna som nu planeras har också diskuterat att låta både Försäkringskassan, arbetsförmedlingen och även polisen flytta in för att underlätta servicen till kommuninnevånarna.

Det finns dock visa betänkligheter mor detta, inte minst från den lokala polisens sida.

Fakta: Leksands kommunhus

1955 Kommunalhuskommittén beslutar att "i princip uttala sig för uppförandet av ett nytt kommunhus å tomtmark mitt emot tingshuset."

1956 Hr Sterner erbjuder kommunen att hyra fd posthuset till kommunalkontor och byggnadskontor. Ett erbjudande som man tackar nej till.

1957/sept Ännu en diskussion om kommunhusets placering. Den här gången mitt emot församlingshemmet i Kyrkallén.

1957/nov Nu har man hamnat på Hedbys tomten där huset ligger i dag.

1960 Arkitekt Åke Sjöman och arkitekt G Clason lämnar in var sitt förslag. Efter långdiskussion väljer man Åke Sjömans förslag som är billigast.

1961 Det beslutas att bygget får kosta 1,6 miljoner kr.

1962/mars Taklagsfest och Axel Munthe får i uppdrag att ansvara för utsmyckningen av plenisalen till en kostnad av maximala 15 000 kr.

1962/sept 35 personer vill bli vaktmästare i det nya kommunhuset. Karl Juvas fick tjänsten och även tjänstebostad om tre rum och kök.

1962/nov Visning av lokalerna efter stort tryck från allmänheten.

1963/aug Invigning med tal av landshövding Gösta Elfving. Därefter supé på Turisthotellet. Total kostnad för kommunhuset i Leksand blev 2 179 384 kronor.

Källa: Alf Blomquist