Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen: Mycket narkotika florerar i Tranås

Polisen gjorde en samlad insats i Tranås med fokus på narkotika under de två sista veckorna 2019. Facit: hela 26 narkotikabrott samt ett grovt vapenbrott rapporterades utöver flera andra brott.

– Det florerar en hel del narkotika i Tranås och det finns mycket narkotika på Höglandet, säger Roger Olsson, Polisen Höglandet.

Mot bakgrund av detta gjorde Höglandspolisen en särskild operation i Tranås i slutet av december, under vecka 51 och 52. Insatsen var riktad mot narkotika och brottslighet relaterad till narkotika.

– Under sammanlagt sju arbetsdagar avsattes extra personal specifikt med fokus på narkotikaproblematiken i Tranås, berättar Roger Olsson.

Gav resultat

Och den polisiära sjudagarsinsatsen gav resultat, konstaterar han nu när det finns facit.

– Hela 26 ringa narkotikabrott, 18 drograttfyllerier, 2 grova olovliga körningar, 4 brott mot knivlagen och 1 grovt vapenbrott rapporterades. Två körkort omhändertogs. Vi gjorde sammanlagt 16 husrannsakningar i bostäder och bilar samt i samband med dessa flera beslag av narkotika, kontanter och misstänkt stöldgods, säger Roger Olsson.

Andra orter väntar

Efter den lyckade insatsen i Tranås ämnar polisen inrikta sig på andra orter på Höglandet framöver.

– Vi har inte fått några extra resurser till oss för att göra den här typen av insatser utan inom ramen för befintlig personal jobbar vi med en speciell problembild, under viss bestämd tid, i ett specifikt geografiskt område, säger han.

– Vi fortsätter nu jobba på det här sättet och kraftsamla på olika platser. Det finns mycket narkotika överallt på Höglandet.

Effektiv metod

Tranås utmärker sig enligt Roger Olsson inte särskilt i sammanhanget. De många rapporterna i samband med insatsen visar mer hur effektiv metoden är, menar han:

– Att det upptäcks många brott vid sådana här insatser beror på att vi är många på plats samtidigt.

Den här typen av insatser görs i första hand av civilklädd polis.

– De jobbar i mångt och mycket underrättelsebaserat, utifrån de tips och underrättelser vi får in om var det finns knark och personer som hanterar narkotika. Vi får rätt mycket sådana tips, säger Roger Olsson.