Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon flydde från militärjuntan: ”Alla mina vänner har försvunnit”

På måndag kväll kommer fyra författare till biblioteket för att läsa sina texter för publik. En av dem är Beatriz Qeuvedo de Hansen som på 70-talet flydde militärjuntans Argentina. – Jag skriver helst på svenska. Det passar mig bättre på något sätt, säger hon.

Antologin Kärlek i Småland publicerades tidigare i år av Smålands författarsällskap. I boken samlas texter, både prosa och poesi, som på olika sätt skildrar kärlek och har en anknytning till Småland.

En av författarna är Beatriz Quevedo de Hansen från Frinnaryd.

– För min del var det svårt. Jag är ju inte uppvuxen i Småland, säger hon.

Hon funderade på att skriva något om vacker natur, men författarsällskapet valde istället en kort dikt, "Amor", som handlar om den första kärleken.

Det är bitterljuva minnen för Beatriz Qeuvedo de Hansen som växte upp i militärdiktaturen Argentina. Juntan mördade hennes man, men Beatriz lyckades fly landet och tog sig så småningom till Sverige.

Sedan 1977 har hon som författare erövrat det svenska språket.

– Jag skriver helst på svenska. Det passar mig bättre på något sätt. På spanska ska man brodera mycket, svenska är mer rakt på sak. Det finns många riktigt fina ord som uttryck för känslor, säger hon.

Ny bok

Beatriz Quevedo de Hansen var länge bosatt i Göteborg, men sedan tio år tillbaka bor hon i Frinnaryd. Hon är medlem i Smålands författarsällskap.

- Det är väldigt uppmuntrande. Men Småland är stort så vi träffas mest när vi läser eller har möten, säger hon.

Hon arbetar för närvarande på en självbiografisk bok. Redan tidigt i höst publicerar Beatriz Quevedo de Hansen diktsamlingen Skärvor.

– Det handlar lite grand om Argentina, om känslor och gamla minnen.

Hittar lugnet

Hon har bara besökt hemlandet en enda gång sedan den dramatiska flykten på 70-talet.

– Jag har inte någonting kvar där. Alla mina vänner har försvunnit, många har flytt till andra länder, säger hon.

Beatriz Quevedo de Hansen trivs mycket bra i Frinnaryd.

- Det är väldigt bra, lugnt och tyst. Väldigt vackert.

Den 13 maj läser författarna Beatriz Quevedo de Hansen, Yvonne Teiffel, Kjell Olof Bohlin och Inger Maria Johansson sina texter från Kärlek i Småland i Aneby bibliotek.