Tranås energi fick ett riktigt glädjebesked på tisdagen. Bolaget tilldelas 15,7 miljoner kronor av länsstyrelsen. Pengarna är öronmärkta till en planerad utbyggnad av fibernätet Traman, på landsbygden i kommunen.

Bidraget innebär att etapp två i projektet Fiber till byn kan bli verklighet.

– Det har varit väldigt hård konkurrens om bidragen och att vi fick pengarna är en grundförutsättning för att vi ska kunna gå vidare med projektet, säger Niklas Johansson, vd på Tranås energi.

– Ytterligare en förutsättning är nu att Tranås kommun enligt tidigare beslut bidrar till finansieringen med ett antal miljoner. Denna process kommer nu att inledas.

Då kan utbyggnaden starta

Även förprojekteringen startar nu och i höst är planen att samla in beställningar från både permanentboenden och fritidshusägare. En stor del av landsbygden blev anslutna till fibernätet redan i första etappen, men nu är det alltså den återstående delen som är på gång.

– Det är östra delen av kommunen kan man säga, förklarar Johansson och nämner bland annat Krämarp och Säbydal.

Johansson berättar även att det inte finns någon särskild prioritetsordning.

– Exakt var vi kommer att börja bygga ska vi titta på framöver nu.

Ett visst antal beställningar krävs för att utbyggnaden ska bli möjlig att genomföra. Om detta nås är planen att börja bygga ut nätet nästa år. Att ansluta sig kostar 20 000 kronor.

– I princip alla de cirka 270 permanenthushållen i området har tidigare meddelat att de är intresserade av fiberanslutning, så det ser positivt ut, säger Johansson.