Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oväntad musikduo kommer till Tranås

Beatboxaren Mattias Ylbar Norgren och cellisten Svante Harryson bildar tillsammans duon Beatbows som kommer till Tranås i nästa vecka. Den 4 mars fylls Löfstadkyrkan av en unik kombination av stråkar och rytm när duon framträder som en del av årets Musikcaféserie.

Smålands Musik och Teater producerar årligen Musikcaféserien som arrangeras av Kultur och Fritid i samarbete med studieförbunden i Tranås. Vanligtvis inkluderas ett brett urval av artister och musiker från olika delar av världen och i år så också den unika duon Beatbows.

Lekfullt möte

Det är ett lekfyllt musikaliskt möte som sker mellan musikerna. Svante är en prisbelönt cellist och komponist som dessutom är konstnärlig ledare för Umeå Kammarmusikfestival och ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien. Han har jobbat länge med musik, och har bland annat mångåriga samarbeten med Elvis Costello, Yngwie Malmsteen och Anne Sofie von Otter bakom sig.

Den yngre delen av duon, Mattias, har varit beatboxare sedan han var 15 år gammal och är dessutom den ende svensken någonsin med folkhögskolepoäng i beatbox. Även han har samarbetat med andra svenska musiker såsom Loreen och Danny Saucedo, men arbetar också som mekaniker.

Duo debut

Tillsammans utgör de båda musikerna rytmsektionen i Svante Harryson's Pilar Music Prize Band. Det var dock 2018 vid Kungliga Akademiens högtidssammankomst som de först debuterade som duon Beatbows.

- Det var Svante som fick frågan att spela på Kungliga Akademien och om han då inte kunde ta med den där roliga beatboxaren också, säger Mattias Ylbar Norgren.

Deras musik är en unik blandning av musikgenrer då Svantes låtar, som är en blandning av jazz, klassiskt, indiskt och rock, får inslag av Mattias hiphop.

Mattias beskriver det även själv som att han får ge sin egen tolkning som beatboxare på de stycken som Svante spelar.

Gruppens Tranåsspelning börjar på onsdagskvällen i Löfstadkyrkan med ett förband från Sommenbygdens folkhögskola. Biljetter finns att köpa på turistbyrån Tranås Direkt eller i entrén på plats.