Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öka stödet till föreningslivet

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

I samhällsbygget och i välfärdssamhället är föreningslivet en omistlig del. Bland det viktigaste vi kan göra i Eksjö kommun är att öka stödet till föreningarna.

Visste ni att vi har cirka 300 föreningar i Eksjö kommun och drygt 30 000 föreningsmedlemskap. Om vi tar HMIS (Hjältevads IS och Mariannelunds AIS) så är åtta av tio barn mellan 7 och 16 år medlemmar i klubben. Det innebär 400 medlemmar, jämnt fördelade mellan pojkar och flickor, 16 olika lag och 50 ledare som lägger ner ideellt arbete så att det motsvarar tolv heltidsanställda. Skulle HMIS vara en genomsnittsförening i Sverige så motsvarar föreningslivets ideella arbete 264 000 anställda.

Själv var jag PR-ansvarig i Eksjö Bollklubb under sju år. Även där märkte jag det otroliga engagemang våra ledare visar. Jag vågar påstå att ungdomsledare är demokratins vardagshjältar. Man arbetar på utan ersättning och ofta utan något tack. Tänk på det nästa gång ni möter någon av de som arbetar med våra ungdomar. Framför ett tack. Ett stort tack.

Med detta har jag kommit in på vikten av idrotten och föreningslivet för samhället. Föreningarna är en skola i demokrati och social kompetens. Man lär sig ta hänsyn, lyssna till andra och inte minst, tillsammans med andra, utveckla sina egna färdigheter. Föreningarna är en omistlig del av Folkrörelsesverige. Men tänk också på den samhällsnytta och den sociala fostran idrotten utgör. Det är sällan eller aldrig idrottsungdomar blir nynazister eller rasister. Eller för den delen fanatiska islamister, det vill säga terrorister. Det är sällan eller aldrig idrottsungdomar blir förhärdade ungdomsbrottslingar. Tvärtom, inom idrotten får man lära sig att ta hänsyn till andra, att inte jämt sätta sig själv i främsta rummet och att det är laget som gäller. Idrotten och föreningslivet är en skola i demokrati! Men naturligtvis får man aldrig glömma bort glädjen. Idrotten ger och sprider glädje och även sant kamratskap. Många gamla idrottsmän har fortfarande kvar sina idrottskompisar från förr som sina närmsta och bästa vänner.

Föreningslivet betalar sig för sina respektive kommuner.

Inom idrotten säger vi inte antingen eller. Vi säger både och. Inom EBK satsade vi lika mycket på killar och tjejer och lika mycket på ungdomssidan med sin breddidrott och på A-lagen. Elit föder bredd och bredd föder elit. Båda satsningarna är lika viktiga och är beroende av varandra. Idrotten skulle naturligtvis inte vara lika stor i Sverige som den är idag utan landslagens framgångar. Massor av ungdomar har börjat med idrott tack vare framgångarna. Några utav dessa ungdomar blir i sin tur framtidens landslag, som i sin tur sporrar nya ungdomar att satsa.

Nu är det dags att betala tillbaka. Det är payback-time. Det gäller att säkerställa alla föreningsägda anläggningars fortsatta existens. Varje idrottshall som är föreningsägd och som står och förfaller måste räddas. Det är kommunens plikt att tacka för det arbete med barn och ungdomar föreningslivet lägger ner. Det är dags att betala tillbaka.

Lars Aronsson (S)

kommunfullmäktigekandidat, Eksjö

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel