Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Offret knivskars i bröstet – duo åtalas för grovt rån

En man och en kvinna åtalas för bland annat grovt rån efter en händelse i Sommen. Duon ska under tortyrliknande former ha tvingat sitt offer att lämna ifrån sig värdesaker.

Åtal har väckts mot en kvinna i 50-årsåldern och en man i 40-årsåldern. De greps i Sommen den 7 november, misstänkta för grovt rån mot en man hemma i hans bostad.

Enligt stämningsansökan ska duon ha tvingat målsäganden att överlämna en rad olika saker: kläder, dator, tv, förstärkare, högtalare, mobiltelefon, skruvdragare, pass, busskort, bankkort och tankkort. Rånet skedde sent på natten.

Dessutom ska de ha tvingat offret att föra över 4 500 kronor via mobilapplikationen Swish.

Knivskars i bröstet

I samband med rånet ska mannen ha sparkat och slagit offret samt hotat och skurit honom med kniv i bröstet. Den åtalade mannen ska även ha hållit kniven mot målsägandens hals så hårt att det uppstått ytliga skärskador och i samband med överlämnandet av tankkortet tvingades han att skriva koden med sitt eget blod.

Kvinnan ska sedan ha förstärkt hotet genom att också vara beväpnad med kniv samt ha en kamphund med sig.

Tortyrliknande

Rånet rubriceras som grovt och åklagaren skriver i stämningsansökan att orsaken är att det utfördes under tortyrliknande former.

Mannen och kvinnan misstänks även för övergrepp i rättssak sedan de genom hot om våld försökt hindra offret att polisanmäla. Mannen ska ha sagt ”om du blandar in polisen kommer vi att ha ihjäl dig” efter att allt gods lastats in i bilen som duon sedan lämnade platsen i.

En tredje åtalspunkt handlar om bedrägeri eftersom de använt målsägandens tankkort på en bensinstation. De två köpen som genomfördes landade på cirka 4 500 kronor. Även ett företag står som målsäganden och det yrkar skadestånd på samma summa som de nämnda köpen som genomfördes med tankkortet.

Både mannen och kvinnan förnekar brott. Bland vittnena finns två personer som hörts om sina iakttagelser utanför offrets bostad.

Utöver brotten kopplade till själva rånet, åtalas mannen för grov olovlig körning, rattfylleri samt två fall av narkotikabrott, varav ett ringa. Dessa gärningar har han erkänt. Även kvinnan åtalas för narkotikabrott (ringa), men hon förnekar brott.