Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt LIS-område växer fram i Saxabäcken

Gert Fredriksson har fått tillstånd till ett LIS-område och är nu i full gång med att sälja tomter och utveckla ett strandnära stugområde i Saxabäcken på Torpön. – Jag har redan fyra intressenter till nästa område, trots att arbetet precis kommit igång efter kommunens beviljande, säger markägaren Gert Fredriksson.

Förutom fyra fritidsfastigheter som byggdes i slutet på 60-talet fanns här bara skog tidigare. Men nu håller ett nytt stugområde på att växa fram.

– Skogen var gammal och det var dags att göra något med den. Jag har gått och funderat länge och när jag kunde få skapa ett LIS-område så var det ett stort plus, säger Gert Fredriksson, markägare.

Boverket beskriver LIS-område på följande sätt på sin hemsida:

Sedan 2010 kan kommunerna i sin översiktsplan peka ut områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen – LIS-områden. Syftet är att långsiktigt stimulera den lokala och regionala utvecklingen på landsbygden. Inom ett LIS-område kan det särskilda skälet för landsbygdsutveckling användas vid dispens och upphävande av strandskyddet.

I det nya området i Saxabäcken har man fått tillstånd att inskränka på strandskyddet och den närmaste tomtgränsen ligger 25 meter från strandkanten istället för 150 meter som annars är gränsen för strandskyddet runt Sommen.

– Jag ser bara fördelarna med det här. Länsstyrelsen har gett tillstånd eftersom det redan finns hus här och det är en samlad bebyggelse, de vill ju inte att man sprider ut sig överallt. Det finns gott om allemansrätt och tillgång till strandområden ändå, säger Gert Fredriksson.

Tillstånd för ytterligare bebyggelse

I det första av de två områdena finns det fyra avstyckade tomter. På den närmast vattnet står ett färdigt hus där en familj som flyttade in i maj bor permanent. På två av de andra tomterna kommer bygget snart att dra i gång. Den fjärde tomten är ännu inte såld.

Kommunen har beviljat tillstånd för ytterligare bebyggelse och arkitekten har påbörjat arbetet med detaljplanen med upp till nio tomter i nästa område. Detaljplanen beräknas vara färdig senast under våren. Det andra området ligger i branten bakom det första och har en vacker utsikt över Sommen.

– De nedre husen kommer ligga lite omlott så att de inte ligger i vägen för varandra, men det är ju branten som gör att alla kan få sjöutsikt. Annars hade ju de bakre husen blivit skymda, nu är det de som får bäst utsikt istället, säger Gert Fredriksson.

Möjlighet att bygga större

Även om arbetet med nästa område ännu ligger i startgroparna finns det redan fyra intresserade.

– Intresset finns ju och det är roligt att det fungerar så bra, säger Gert Fredriksson.

Nere vid vattnet mittemot fritidshusen kommer skogen att försvinna, även den marken ingår i detaljplanen som är under arbete, så även där kommer det så småningom att byggas hus, berättar Gert Fredriksson.

– Man öppnar upp området när man tar ner skogen, det blir ljusare för husen som ligger där. Fördelen för de befintliga fritidshusen är att när de nu kommer med i detaljplanen får de lova att bygga större. Dessutom känner de att det känns tryggt att ha permanentboende här som kan ha koll på området när de själva inte är här, säger Gert Fredriksson.