Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt krispaket – 300 miljarder till jobb och löner

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Ett nytt system för korttidspermittering ska minska företagens lönekostnader med upp till 50 procent. Den anställde får 90 procent av lönen och staten står för mellanskillnaden. – Det här är en helt unik situation för svensk ekonomi, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Regeringen presenterar nu ytterligare åtgärder för att mildra de ekonomiska effekterna av virusutbrottet. Förslagen bygger på en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.

Det krispaket som man nu presenterar omfattar över 300 miljarder kronor.

• Arbetsgivarens lönekostnader kan minska med hälften genom att staten står för en större kostnad. Arbetstagaren får ut över 90 procent av lönen. Syftet är att rädda svenska jobb..

• Staten föreslås tillfälligt ta hela kostnaden för alla sjuklönekostnader under april och maj. Även egenföretagare ersätts genom att de får en schabloniserad sjukpenning för dag 1-14.

• Företag kan få anstånd med betalning av arbetsgivaravgifter, preliminärskatt på lön och mervärdesskatt som redovisas månadsvis eller kvartalsvis. Företags anstånd omfattar tre månaders skatteinbetalningar och lämnas under längst 12 månader.

(Anstånd kommer endast beviljas företag som inte missköter sin ekonomi eller på annat sätt är oseriösa. Anstånd får inte heller beviljas företag som har större skatteskulder.)

De nya reglerna kan träda i kraft genast.

– Sverige har en tung och påfrestande tid framför sig, säger Magdalena Andersson (S) på en pressträff.

– Det här är ett mycket, mycket kraftfullt paket även om man sätter det i ljuset av vad man gjort i Danmark och Norge, säger Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson.

Att staten tar över sjuklöneansvaret i två månader beräknas i normalfallet kosta minst två miljarder per månad, men kan kosta mer nu, enligt Mats Persson.

– Vi vill undvika uppsägningar, säger han till TT.

Att företag kan få tillbaka pengar som betalats in i skatt är ett viktigt sätt för företagen att behålla likviditeten och kunna fortsätta betala ut löner, enligt finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Det uppger TT.