Höglandsserien-ungdoms deltävling vid Örsbäcken kunde knappast ha fått in finare inramning. I en ljummen försommarafton fick omkring 100 ungdomar ladda inför kvällens arrangemang. Deltog gjorde allt från de allra minsta orienterarna till 16-åringar med många år av träning och tävling i bagaget.

Banorna varierade i svårighetsgrad och sträcka och var anpassade för de olika åldersklasserna.

Tanken är att tävlingarna ska fungera som ett naturligt steg att gå från nybörjare till att springa riktiga tävlingar, de ska få tävlingsvana utan att behöva tävla på de stora tävlingarna, säger Boo Nordin, styrelsemedlem i SOL Tranås.

Lykke Beckius, 7 år, från Aneby satsade på att springa den så kallade inskolningsklassen, en klass för nybörjare som ville känna på hur det är att tävla. Före start tyckte hon inte att det skulle bli så speciellt svårt, men medgav att det kan vara klurigt att läsa kartan. Ett tips för att få upp farten skickade hon med till ovana orienterare:

Man ska ha höga knän i backarna, förklarar Lykke.

Hanna Skoglund, Moa Sahlstedt och Sixten Ekbladh, i SOL Tranås, tävlade i 16-årsklasserna. Som erfarna orienterare såg de kvällens arrangemang som en form av träning, även om de erkände att man tittar på resultatlistorna efteråt och jämför tider.

För dem skedde orienteringen verkligen på hemmaplan.

Vi vet exakt hur terrängen ser ut här, och då gäller det att man inte slarvar, säger Hanna.

Att hålla uppe temport och göra ett felfritt lopp fanns bland förväntningarna bland de tre deltagarna före start.

Om en vecka kan både rutinerade och nybörjare skaffa sig ännu mer tävlingsvana, då arrangerar SOK Aneby nästa deltävling i serien.