Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya regeringen vill ha mobilförbud i skolan

Ett totalt mobilförbud i skolan kan snart bli verklighet. Det stod klart när statsminister Stefan Löfven (S) presenterade sin regeringsförklaring på måndagen.

Efter över fyra månaders förhandlingar har nu Sverige en regering på plats. Socialdemokraterna och Miljöpartiet sitter kvar i regeringen medan Centerpartiet och Liberalerna fungerar som stödpartier. Överenskommelsen mellan de fyra partierna har av vissa fått namnet "Januariavtalet".

När statsminister Stefan Löfven (S) på måndagen presterade sin regeringsförklaring samt vilka som blir ministrar nämnde han i korthet vad regeringen avser att arbeta med under mandatperioden som nu kommer att vara i ungefär tre och ett halvt år.

Bland förslagen så vill regeringen göra flera förändringar på skolans område som bland annat omfattar förbud mot mobiltelefoner i klassrummen. Sedan tidigare har det varit upp till de enskilda skolorna att besluta om eventuella mobilförbud.

Det är främst Socialdemokraterna och Liberalerna som har drivit kraven om ett mobilförbud i skolorna, rapporterar Aftonbladet.

”Vi socialdemokrater vill ta bort varje hinder för elevens möjligheter att kunna klara skolgången och forma sin framtid”, har finansminister Magdalena Andersson (S) tidigare uttryckt.

Andra områden på skolområdet som utreds är införande av tio års obligatorisk skolgång, möjlighet att skolan kan förstatligas och betyg från årskurs fyra.