Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny teknik ger säkrare gator – sms slår larm vid blixthalka

Tranås kommun håller just nu på att testa en ny teknik som bland annat ska öka säkerheten. Det handlar om sensorer som mäter snödjup och varnar när det är halka.

Den nya, sensorstyrda tekniken provas nu på flera platser i Tranås kommun. Syftet med tekniken är dels att öka säkerheten, men också att effektivisera gatuunderhållet.

En så kallad Internet of things-antenn monterades på taket på Tranåsbostäders fastighet på Storgatan 52 i slutet av augusti förra året. Sedan har sensorer installerats på ett par gator och i ett testprojekt ska snödjup, vägtemperatur och luftfuktighet mätas.

– Tanken är att vi sedan ska kunna få sms-larm när blixthalka uppstår på vägbanan. Slår testprojektet väl ut kommer vi att titta på möjligheten att installera dessa sensorer på fler ställen runtom i kommunen, säger Björn Gustafsson, trafikingenjör på kommunens gatuavdelning.

Teknikens syfte är att både kunna effektivisera och förenkla arbetet inom olika verksamheter och genom informationen från sensorerna kan kommunen agera rätt vid rätt tillfälle och även spara tid och pengar.

– Målet är ökad säkerhet ute på våra gator och ett kostnadseffektivt gatuunderhåll. Just nu provar vi oss fram i liten skala för att lära oss tekniken, men på sikt tror jag att smarta prylar med uppkopplade sensorer kan vara en stor del i att lösa ekvationen för att bibehålla en fungerande välfärd, säger kommunens digitaliseringschef Gustav Flogén.