Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu lyfts flera restriktioner – det här gäller från 15 juli

I dag tar Sverige ännu ett kliv framåt i öppningsplanen. Nu slipper butiker, gym och nöjesparker kravet på ett visst antal kvadratmeter per person och platsbegränsningen på tågen tas bort.
Här är de restriktioner som hävs från den 15 juli.

Under måndagen beslutade regeringen om ytterligare lättnader, helt enligt steg 3 i öppningsplanen. Detta presenterades vid en pressträff i början av veckan och lättnaderna träder i kraft i dag den 15 juli.

Restriktionerna som tas bort:

• Storleken på sällskap som har anvisade sittplatser på en allmän sammankomst eller en offentlig tillställning, till exempel en fotbollsmatch, höjs från fyra till åtta personer. De nya reglerna gäller både inomhus och utomhus. Kravet på minst en meters avstånd till andra sällskap gäller fortfarande.

• Platsbegränsningen på fjärrtåg och långfärdsbussar tas bort. Tidigare fick långväga kollektivtrafik bara sälja biljetter till maximalt 50 procent av platserna, men nu är det fritt fram att sälja alla biljetter.

• Rådet om begränsningar av antalet passagerare per fordon i kollektivtrafiken tas bort.

• Butiker, gym, simhallar, frisörsalonger, museer samt nöjes- och djurparker slipper krav på ett visst antal kvadratmeter per person. Råden om hur exempelvis nöjesparker ska placera sällskap i åkattraktioner hävs. Verksamheterna måste dock fortfarande vidta åtgärder för att undvika trängsel och olika sällskap ska ha möjlighet att hålla avstånd till varandra.

• Kommunernas möjlighet att besluta om vistelseförbud för till exempel parker och badplatser vid risk för trängsel tas bort.

Restriktionerna som blir kvar:

• Från den 1 juli tillåts sällskap på högst åtta personer inomhus på restaurang, med minst en meter mellan sällskapen. Den regeln ligger kvar.

• Publiktaken för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster, som fotbollsmatcher, konserter, bio och demonstrationer, ligger också kvar. För sittande publik inomhus är gränsen 300 personer. För fotbollsmatcher och andra arrangemang med sittande publik utomhus tillåts 3 000 personer.

• På begravningar, vigslar och gudstjänster inomhus med sittande deltagare är maxgränsen 300 personer. På bröllopsfester, privata fester i hyrd lokal eller andra tillställningar med stående deltagare inomhus tillåts 50 personer.

• Max 600 personer får delta i demonstrationer och andra arrangemang med stående deltagare utomhus. 900 utövare tillåts vid motionslopp och liknande utomhustävlingar.

Enligt regeringens öppningsplan ska publiktaken tas bort helt i nästa steg, som kallas nivå ett. För att uppnå denna nivå måste antalet coronafall över en 14-dagarsperiod understiga 50 per 100 000 invånare.