Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kommer värmen – och kanske sommaren

Efter en tid med mestadels gråmulet väder så väntas det vända och bli både soligare och varmare i slutet av veckan. Kanske blir det till och med sommar på sina håll. – Om högtrycksläget håller i sig så är det inte omöjligt för sommaren att anlända redan nästa vecka, säger SMHI:s meteorolog Jon Jörpeland.

På valborgsmässoafton slog åsk- och regnoväder till med full kraft på flera håll i Götaland. Men till helgen och under nästa vecka ser det ut som att de som längtat efter att lapa sol kan få sitt lystmäte.

– Vi har haft en vecka med lågtrycksbetonat väder med flera regnområden över södra Sverige. Men till helgen blir det en tillfällig högtrycksrygg. Götaland och Svealand kan vänta soligt väder med dryga 15 grader, på sina håll uppåt 17–18 grader, säger Jon Jörpeland.

Då kommer soliga vädret

Det kan komma en del skurar även på torsdagen och fredagen men sedan verkar det spricka upp allt mer.

– Först på lördag och söndag kommer det riktigt soliga vädret med lite högre temperaturer. Som det ser ut nu så kommer vi därefter in i en vecka med högtrycksbetonat väder, sedan om det håller i sig hela veckan är en aning osäkert än, säger Jon Jörpeland.

Sen vår – men varmare i april än normalt

Den senaste månaden har det hänt mycket väder- och temperaturmässigt, vilket inte är ovanligt under april. Månaden började kyligt med snö i stora delar av södra Sverige. Mellan den 2 och 5 april gjorde våren entré i de delar av Götaland och Svealand som fortfarande hade vinter, vilket var en till tre veckor senare än vanligt, enligt SMHI.

Sedan rörde sig allt varmare luft in över landet söder ifrån och överlag var april varmare än normalt, enligt SMHI:s sammanställning över månaden. Den 20 april i år uppmättes också den varmaste apriltemperaturen på åtta år när Oskarshamn fick 27,2 grader.

Sommar i Skåne

Veckan som kommer är alltså värmen på väg tillbaka, enligt SMHI:s aktuella tiodygnsprognos kan det bli uppåt 20 grader. I mitten av april blev det så kallad meteorologisk sommar i delar av Skåne. Nu finns en chans att sommaren letar sig även längre upp i Götaland.

– Sommarens normala ankomsttid är 20 maj så det är ett bra tag kvar tills att den normalt brukar anlända. Men om högtrycksläget hålls i sig så är det inte omöjligt för sommaren att anlända redan nästa vecka. Det beror på temperaturerna, säger Jon Jörpeland.

Meteorologisk sommar innebär att det är minst 5 dygn i sträck som har en dygnsmedeltemperatur på över 10 grader.