Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu får biblioteket mer statliga pengar

Aneby får del av kakan när Kulturrådet delar ut nya pengar till landets bibliotek. Det handlar om totalt 130 000 kronor.

Under tre år pågår en statlig satsning som heter Stärkta bibliotek. Kulturrådet fördelar sammanlagt 225 miljoner kronor till kommunerna i landet. Syftet är att öka utbudet och tillgängligheten till biblioteken.

Tidigare bidrag

Aneby har tidigare tagit emot flera stora bidrag till satsningen. När det nu delas ut pengar från Kulturrådet igen får biblioteket 100 00 kronor.

– Vi ska använda dem till utveckling och marknadsföring för att nå ut på nya kreativa sätt. Ett exempel är mer uppsökande verksamhet, ett annat bättre skyltning på biblioteket, säger barnbibliotekarie Sanna Godenäs.

Biblioteket i Aneby vill också arbeta mer transmedialt, det vill säga förmedla samma berättelse i flera medier.

– Vi har alltid berättelsen i centrum.

Sanna Godenäs och hennes kollegor kan glädjas åt ytterligare 30 000 kronor. Den kommer från Kulturrådets pott för inköp av böcker till folkbiblioteken.

– Sedan tidigare har vi ett samarbete med barnhälsovården, med en gåvobok till alla nyfödda, säger hon och fortsätter:

– Vi vill uppmuntra föräldrar att läsa för sina barn.

Satsning utökas

Bidraget från Kulturrådet gör det möjligt att utöka den satsningen. Nu kommer Anebybarn att få en bok från biblioteket även när de fyller 1,5 år och 6 år.

– Vi bjuder också in förskolebarnen och åker ut till de förskolor som ligger utanför tätorten. I måndags, till exempel, var jag i Vireda och träffade 6-åringar.

I tuffa ekonomiska tider är Sanna Godenäs tacksam över bidraget från Kulturrådet.

–Vi gör vad vi kan för att främja läslusten. De pengar vi nu fick till bokinköp räcker i princip ett år.

Läs mer: Pengaregn över kulturen

Läs mer: Slopat bidrag slår hårt mot Kulturskolan