På fredagsförmiddagen väcktes åtal i Linköpings tingsrätt mot den misstänkte, en man i 40-årsåldern hemmahörande i Ydre kommun. Han åtalas för grovt vållande till annans död, grovt rattfylleri och grov olovlig körning. Likaså åtalas han för smitning från trafikolycksplats, även det brottet bedömer åklagaren som grovt.

En dryg månad har gått sedan den tragiska dödsolyckan inträffade på länsväg 134 strax utanför Rydsnäs. I olyckan omkom en välkänd Ydreprofil efter att ha blivit påkörd och lämnad åt sitt öde. Bilföraren smet från olycksplatsen utan att slå larm. Han greps inte förrän flera timmar senare.

Relaterat till artikeln

Den nu åtalade mannen har varit frihetsberövad sedan han greps efter en kortare polisjakt. Mannen hade då återvänt till olycksplatsen där räddningstjänst och polis ännu höll på med efterarbete. Han körde förbi i så hög fart att flera personer tvingades hoppa undan för att inte bli påkörda.

Relaterat till artikeln

Den nu åtalade har i förhör erkänt att det var han som körde på motionären.

Mannen var alkoholpåverkad då han greps efter den andra bilfärden, men har hävdat att han började dricka först efter olyckan.

Relaterat till artikeln

Mannen är utöver för grovt vållande till annans död även åtalad för flera andra brott kopplade till olyckan, exempelvis grov olovlig körning eftersom han saknar körkort och smitning från trafikolycksplats, grovt brott. Han åtalas också för grovt rattfylleri, både den aktuella kvällen och vid ett tillfälle en vecka tidigare i Vetlanda kommun.