Britt-Marie Eklund kontaktar tidningen efter att ha läst artiklarna som rör Regnbågsveckan i Vetlanda. Hon berättar att hon var den första transsexuella personen som trädde fram i tv och media i Sverige.

Jag blir nyfiken och åker hem till Britt-Marie som tar emot mig i lägenheten som hon delar med katten Gunnar. Hela vardagsrummet är möblerat med mängder av gosedjur. Här bor en person som är mycket förtjust i djur men som kanske också behöver mycket kärlek och trygghet.

Det var djuren på det sista barnhemmet jag bodde på som räddade mitt liv. Annars hade jag tagit livet av mig, berättar Britt-Marie som dagen till ära klätt upp sig i fin klänning och glittrande örhängen.

Britt-Marie har haft ett tufft liv. Hon berättar om pappan som arbetade på cirkus och gick bort strax efter att Britt-Marie fötts. Enligt henne var det han som bestämde att barnet skulle bli en pojke, eftersom han behövde arbetskraft till cirkusen.

Britt-Marie berättar att hon föddes med två kön. Att pappan skulle haft makten att bestämma över könet är svårt att bekräfta i efterhand, men barnet fick ett personnummer som bekräftar att personen är man. Barnet får också namnet Stig Bertil. Vaginan sys igen.

Den unga pojken lämnas över till barnhem när modern insjuknar i tbc. Pojken, som känner sig mer som en flicka, bor på flera olika barnhem. Britt-Marie berättar att hon utsätts för sexuella övergrepp då hon uppfattas henne som flicka.

Jag såg ju ut som en flicka, säger Britt-Marie och visar mig sina kvinnliga former.

Hon bodde bland pojkar men om nätterna gick hon ut och lånade personalens kläder från torklinorna. Iklädd kvinnokläder kände hon sig som sig själv för ett tag. På det sista barnhemmet fanns djur att ta hand om och i dem fann hon tröst. Där fanns också mer kvinnokläder att låna då personalens barn bodde i närheten.

I början av 70-talet tar Britt-Marie, som hetat Bertil hela sitt liv, beslutet att leva som kvinna. Sveriges Television väljer att visa en dokumentär om transvestiter och transsexuella, för att informera befolkningen om ”två grupper av sexuellt avvikande, transvestiter och transsexuella, som båda vill spela en kvinnoroll”. Britt-Marie Eklund blir frontfigur i Expressens reportage om männen som egentligen är kvinnor.

Där berättar hon bland annat att arbetsgivaren väljer att ha kvar henne trots att hon gått ut med att inte längre leva som man, utan kvinna. Hon berättar också att hon gått hos psykolog för utredning (två års utredningar krävdes innan beslut om operation), att hon äter hormoner för att förbereda steget att bli kvinna fullt ut.

Britt-Marie har haft olika jobb genom åren, bland annat som bilreparatör och hon berättar att hon också kört racerbil. Något hon fortsätter med som kvinna. Hon kommer till Småland genom ett arbete med ungdomar. Hon bor hos sin farbror och faster i Nye men idag finns ingen av dem i livet. Också brodern har gått bort.

Britt-Marie berättar att hon opererat sitt kön två gånger. En på 70-talet och så för ett par år sedan. Hon ska ha ångrat ingreppet en gång.

Det var så svårt att leva som kvinna. Det har inte varit lätt, vi har varit så hatade genom åren, säger Britt-Marie och berättade hur hon och vänner åkte på stryk vid flertal tillfällen, bland annat när toalettdörren slogs in på damernas vid ett biografbesök.

Britt-Marie var med i en förening där män klädde sig till kvinnor. Reportaget finns med i tidningen Se från 70-talet.

Det här var en tid när transsexualitet inte var särskilt välkänt. En tid när homosexualitet ansågs vara en psykologisk störning.

För två år sedan valde Britt-Marie åter igen att bli kvinna, vilket hon bekräftade genom ett namnbyte. Hennes närmaste släktingar hade gått bort och Britt-Marie kände att hon kan vara den hon egentligen är, fullt ut.

Där är den där dumme Bertil, säger Britt-Marie skämtsamt och pekar på mannen på fotografiet som föreställer henne själv, före den sista operationen.

Han finns inte längre hos henne. Han är bara skuggan av hennes tidigare jag.

Fotnot: I en tidigare version av texten användes ordet "hermafrodit" för att beskriva anatomiska skillnader hos en individ som innebär att kroppen och anatomin, inkluderat gener, könshormoner och/eller könsorgan, inte entydigt kan kategoriseras som man eller kvinna. Då det begreppet idag ses som föråldrat har vi valt att byta ut det på alla platser i texten förutom i ingressen, där ordet används som en historisk referens.