Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norsk kritik mot svensk coronastrategi

Gamla sanningar och brist på ödmjukhet. I en intervju med Svenska Dagbladet är Norges statsepidemiolog Frode Forland kritisk mot sina svenska kollegor.

Det vore för farligt att som i Sverige hoppas på en kontrollerad spridning och att smittan ska lägga sig när tillräckligt många varit sjuka, anser Frode Forland. Forland tycker att både statsepidemiolog Anders Tegnell och hans företrädare Johan Giesecke uttalar sig alldeles för tvärsäkert om situationen, till exempel när Giesecke sade att alla länder förutom Sverige gör fel.

– Det kan han inte veta. Han borde vara mer ödmjuk. Det finns väldigt mycket vi inte vet om det här viruset.

Forland går emot de svenska strategierna i en rad omdebatterade frågor, bland annat frågan om en andra smittvåg. Enligt hans svenske motsvarighet Anders Tegnell skulle Sverige vid en andra våg klara sig lindrigt undan eftersom så många redan varit sjuka.

Men Frode Forland är inte säker på att det blir någon andra våg. Enligt honom grundar sig den teorin på studier av spanska sjukan för hundra år sedan.

– Jag tror att man lagt för stor vikt vid historiska modeller i Sverige.

Han efterlyser också en mer kritisk debatt i Sverige.

– Det känns som att man vill stötta sin egen regering och strategi. Men Sverige går ju emot hela världen.