Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nicole Edensbo hyllades av Tranås kommun

Nicole Edensbo blev fyrfaldig svensk mästare i poolfridykning. Vid måndagens kommunfullmäktige uppvaktades hon med en glasskulptur och blommor.

Det kallas Uppmärksamhetsuppvaktning.

Och det är just vad det handlar om: att Tranås kommun uppvaktar någon som skapat uppmärksamhet.

Per Ulfsbo, fullmäktiges ordförande, förklarar.

– Det är kultur- och fritidsnämnden som föreslår personer för oss i fullmäktiges presidium. Kravet ska vara att han eller hon tagit medalj i SM eller högre upp.

Det betyder att Nicole Edensbo väl platsade i det sällskapet.

Svenskt rekord

Under SM, som avgjordes i skånska Löddeköpinge, tog hon fyra titlar. Några veckor senare, i samband med VM, passade hon dessutom på att sätta nytt svenskt rekord, med 210 meter i undervattenssimning.

Nicole, i dag 29 år, bor sedan flera år i Göteborg. Men det var i Tranås Vattensportclub, under Joakim Ernst ledning, som hon inledde sin karriär.

– Jag har alltid trivts i vattnet, men det var där jag upptäckte att fridykning var en perfekt sport för mig.

Hur kändes det när du fick besked om det här priset?

– Väldigt kul och hedrande, säger Nicole som efter att hon mottagit priset (en specialdesignad glasskulptur som föreställer en trana med belysning) åkte till Göteborg.

– Även om jag bott där många år räknar jag Tranås som min hemstad. Här har jag min mamma, lillebror och lillasyster. Jag är säkert i Tranås tio gånger per år.

Uppbyggnadsfas

Efter succén i SM och VM är det inga stora tävlingar på gång just nu.

– Jag är i en uppbyggnadsfas där mycket handlar om hård fysisk träning, berättar Nicole som var blott den andra som uppvaktades i år.

– Normalt tilldelas bara idrottsfolk det här priset, men i somras gjorde vi faktiskt ett undantag när violinisten Wille Sundling fick ta emot en glasskulptur, säger Per Ulfsbo.