I tisdags eftermiddag brann papperslappar på två ställen på Furulidskolan. Det var i ett handfat på en toalett och vid en tegelvägg. Eftersom någon eller några hade tänt på med avsikt rubricerar polisen de båda händelserna som misstänkt mordbrand.

Skolans rektor Kalle Rosén ser mycket allvarligt på det inträffade. För honom är det mycket viktigt att göra klart för ungdomarna vilka konsekvenser en anlagd brand kan få. Det har skolan också gjort.

En diskussion är också i full gång på facebook. Här är några av kommentarerna (en del förkortade):

”Jag har funderat lite på det som hände på Furulidskolan. Ungdomarna vill ha uppmärksamhet. Aneby kommun borde satsa på det viktigaste vi har och det är våra ungdomar. Förr fanns det en fritidsgård här i Aneby. Där ungdomarna samlades och umgicks med varandra. Spelade olika spelar, fikade och hade trevligt och var i värmen. Alla vi ser att de samlas utanför Coop och fryser. Så många lokaler som finns på träningsverket då kunde man fixa en lokal till våra ungdomar”.

”De har hem att vara i. Bjud hem ungarnas kompisar. Föräldrar har ansvar de med”.

”En fritidsgård borde vara en självklarhet! Skamligt att kommunen la ner den som fanns. Att syssla med idrott, hästar eller annan föreningsverksamhet, passar inte alla. Dags att våra politiker ser detta.”

”Jag röstar för att gamla brandstationen blir ett ungdomens hus”.

”Fritidsgården som vi hängde på flera kvällar i veckan på 70-80 talet var ju guld värd, Roffe , Uffe Tommy, Kerra med flera gjorde ju ett grymt jobb men det finns väl inga pengar idag till personal städ underhåll med mera. Synd”.

”Man måste prioritera ungdomen annars biter man sig själv i foten. Gnäller när det blir skadegörelser från frustration. Ibland måste saker få kosta. Finns det lokaler..? Var är problemet?Öppna dem”.

På det sistnämnda inlägget svarar KD-politikern Irene Oskarsson så här:

”Många år sedan så anledningen då inte egentligen relevant i dag . Men en samverkan av personalbrist , sjukdom, ekonomi som inte var god i kommunen gjorde att vi stängde den öppna verksamheten som drevs i kommunens regi . Jag och många föräldrar engagerade sig då i att hålla den öppen på ideellt på fredags- och lördagskvällar . Riktad verksamhet har gjorts hela tiden sen dess så vitt jag vet.. Och idag är samhället annorlunda vilket inte hindrar att unga behöver meningsfulla aktiviteter och mötespunkter även i verkliga livet”.