Det har gått drygt sju månader sedan polisen slog till på den lilla privata flygplatsen utanför Landskrona. En 38-årig Jönköpingsbo greps med en väska innehållande 18 kilo kokain. Den väskan hade transporterats från Groningen i Holland i ett sportflygplan som hade hyrts i Värnamo.

På måndagen var det den sista rättegångsdagen i målet och när dagen var slut fick de tre åtalade männen återvända till häktet i väntan på dom.

Under sin plädering yrkade åklagaren, Stefan Gradler, på åtta års fängelse för samtliga tre inblandade. Han hävdade att de tillsammans och i samförstånd planerat smugglingen även om han också sa att det troligen ligger fler personer bakom den.

Jag påstår inte att någon av de tre är ägare av narkotikan eller att de själva skulle fördela miljoner som de skulle tjäna. De är kurirer men de är avancerade kurirer, sa Stefan Gradler.

Under utredningen har det också en man i 50-årsåldern suttit häktad men har släppts i brist på bevisning. Den mannen är sedan tidigare känd från Lidingöligan som härjade i Stockholmstrakten i slutet på 90-talet.

Jönköpingsbons försvarsadvokat, Sven Jernryd, la stor vikt vid det under sin plädering. Den 38-årige mannen från Jönköping har utsatts för hot och påtryckning från honom.

Innan de träffas så tar ledaren Jönköpingsbon åt sidan och säger att han måste hjälpa till. Då hotar han honom. Om du inte följer mina direktiv kommer det hända dig och din familj något, sa Sven Jernryd.

Åklagaren hade på förhand redan bemött de uppgifterna och menade att Jönköpingsbon bland annat hade agerat rationellt när han tog emot väskan med kokain.