Genom en obegriplig och tragisk olyckshändelse har Mikael Norins entusiastiska livslåga som familjefar, företagsledare, pojklagsledare och idrottare släckts.

Som ung utbildade Mikael sig till maskiningenjör. Han fick jobb på Saabs flygdivision där han bland annat deltog i testerna av passagerarplanet Saab 2000. Efter några år sökte han sig till Volvo lastvagnar i Göteborg där hans jobb var att genomföra tester av nya lastbilsmodeller.

I samband med militärtjänsten som fallskärmsjägare sökte han som FN-soldat och tjänstgjorde under 1993–94 i Libanon.

1997, efter samtal med sin far om att bli delägare i pappans och hans kompanjons företag Ydre Rör och Plåt, blev det så att Mikael gick in som ägare och vd för företaget. Ett företag vars goda rykte han såg till att värna vilket resulterade i flera stora order för tillverkning och montering av olika avancerade rörkonstruktioner i fabriksanläggningar, kraftvärmeverk med mera. Något som 2006 ledde till ett franchiseavtal med Gävlebaserade ORAB-gruppen där Mikael fick rollen som vd och marknadsansvarig för ORAB sydost AB.

2011 visade finska storkoncernen YIT intresse att förvärva Mikaels företag för att tillvarata kompetensen och öka sina marknadsandelar. Ett erbjudande som Mikael kände sig stolt över och accepterade, väl medveten om vilken utvecklingsmöjlighet det skulle innebära för hans företag och att jobba med större projekt.

Han fick ikläda sig rollen som chef för industrirörsprojekt i sydöstra Sverige. YIT har sedan bytt namn till Caverion för en del av sin verksamhet, där Mikael sedan ett par år tillbaka varit Senior projektledare med ansvar för vissa delprojekt i södra Sverige.

Fritiden var för Mikael familjen, vännerna och olika idrotter. Bandyn blev redan från början hans stora lagsport som spelare i Sunds BK. En lagsport som han sedan fortsatte att utöva i olika klubbar beroende på var han var bosatt. Bland annat i allsvenskan för Tranås Bois, Katrineholm och Höjden.

Vasaloppet på skidor och cykel var utmaningar han antog och genomförde liksom Vätternrundan. Enduro var ytterligare en sport som Mikael kände varmt för. Men golf blev med åren den sport han kände mest förutom att vara pojklagsledare i IFK Österbymo samtidigt som han supportade familjens båda söner. Han var också aktiv som en av klubbens F.R.I.-sportare.

För en månad sedan firade Mikael sin 50-årsdag.

En stor skara vänner sörjer Mikael och tankarna går till hans familj.

Anders Gunnar

Relaterat till artikeln