Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord Leif Fröjd

Leif Fröjd

I juni 1997 kunde en glad och med rätta stolt Leif Fröjd bjuda in allmänheten till Sommenbygdens Folkhögskola. Från en utspridd filialverksamhet styrd från Norrköping kunde nu en ny skolform presenteras i Tranås.

Leifs ambitioner och visioner var dock större än snäva lokalpatriotiska – skolan skulle heta Sommenbygdens folkhögskola och bland medlemmarna och i den första styrelsen fanns representanter för lokala studieförbund, fackavdelningar, LRF-avdelningar och förstås kommunerna i närområdet.

Kampen att få en egen skola hade Leif fört med framgång hos Folkbildningsrådet och bland de drygt 25 som ville starta upp 1997 blev Sommenbygden en av åtta som vann statsmaktens förtroende.

Visionärt och idérikt drev Leif på för att utöver allmänna kurser hitta smala profilkurser och tack vare förmågan att finna bra och hängiven personal så startades det upp flera "blåljuskurser" som sedan fick många efterföljare runt om i landet. Men också mer traditionella profilkurser som musik- och behandlingspedagogutbildning fanns i kursutbudet.

När Kunskapslyftet presenterades blev folkhögskolan en given aktör för denna breda och av många uppskattade kunskapssatsning.

Leifs rektorstid avslutades med pension 2003 och med intresse följde han skolans fortsättning som än i dag bjuder in cirka 250 deltagare varje skolår till varierade kurser.

Tack vare Leifs insats har här skapats ett 25-tal kvalificerade arbetstillfällen, tusentals deltagare har fått en bild av Sommenbygden och en skola som står öppen för alla de som av en eller annan orsak inte kommit igenom den vanliga skolan (och de har med tiden blivit alltfler, tyvärr!) har här fått både en andra och tredje chans!

Det är en samhällsgärning som borde uppskattas så varför inte? Fabriksgatan, som i dag leder förbi folkhögskolan, kunde gott få heta "Leif Fröjds gata" till minne av en generös och handlingskraftig folkbildare.

Inger Storm

Lars Saxholm