Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöpristagare hyllades på sista sammanträdet

Josef Schilling är årets miljöpristagare i Aneby kommun. Nu har han fått ta emot sin utmärkelse.

Det är Aneby kommun som delar ut priset och samhällsbyggnadsnämnden som avgör vem som ska få det.

Omtanke om miljön

2019 års miljöpristagare är alltså bagaren Josef Schilling, som på gården Sundby strax utanför Frinnaryd driver sitt företag på ett sätt som innebär omtanke om miljö. När han på egen hand byggde bageriet använde han virke från sågen i Lommaryd.

Josef Schilling utnyttjar också lokala restprodukter för att värma upp sina stenugnar och i stort sett alla råvaror är ekologiska samt producerade i närområdet.

Ytterligare en sak, som inte nämns i motiveringen för priset, är att ingen plast används i företaget.

När kommunfullmäktige på måndagen hade årets sista sammanträde fick Josef Schilling ta emot sitt pris. Det delades ut av nämndens ordförande Mats Hansson (M) och samhällsbyggnadschef Michael Wirestam.

Snabbt avklarat

Själva sammanträdet i Furulidsrestaurangen var en snabbt avklarad historia, utan några heta ärenden och någon direkt debatt.

Efteråt bjöds fullmäktiges ledamöter på exotisk planka, som förberetts och tillagats i Furulisrestaurangens kök. Den ersatte den julsupé som varit en mångårig tradition och serverats på J3-Köket.

Beslutet att skippa julsupén fattades bland annat av ekonomiska skäl.