Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Milisledare gripen för mordet på Zaida Catalán

En milisledare i Kongo-Kinshasa har gripits misstänkt för inblandning i mordet på den svenska FN-experten Zaida Catalán 2017, skriver nyhetsbyrån AP på sin hemsida. Mannen har gäckat polis och militär i över tre år.

– Vi har försökt att gripa honom många gånger sedan 2017, men han har lyckats hålla sig undan, säger överstelöjtnant Jean-Blaise Kuzola, militäråklagare i Kasairegionen i Kongo-Kinshasa till AP.

Catalán fördes bort och mördades tillsammans med den amerikanska kollegan Michael Sharp samt den lokala medhjälparen Betu Shintela då de var ute på ett uppdrag i mars 2017.

En lång rad personer har åtalats misstänkta för inblandning i morden.

Utpekad milisgrupp

Den gripne milisledaren, Trésor Mputu Kankonde, har varit anhållen i sin frånvaro. Han hittades och kunde gripas i Katole cirka 1,5 mil norr om staden Kananga på fredagen.

Kongolesiska myndigheterna har länge pekat ut Kankondes milisgrupp Kamuina Nsapu som skyldig till morden.

Kamuina Nsapu har legat i väpnad konflikt mot regeringsstyrkor i den oroliga Kasairegionen – en konflikt som Catalán hade i uppdrag att utreda. Människorättsgrupper har anklagat den kongolesiska regeringens säkerhetsstyrkor för inblandning i morden.

"Militärer begår brott"

En av dem som gripits för misstanke om att ha medverkat i brotten är en överste som försökt dölja att han träffat FN:s Zaida Catalán och Michael Sharp före morden.

Lambert Mende var 2018 landets minister med ansvar för inrikesfrågor. Han sade då i en intervju med TT:

– Självklart finns det militärer som begår brott. Både du och jag förstår att arbetet som militär inte innebär att man förvandlas till ett helgon.

Sammanlagt 36 misstänkta fanns med vid de senaste domstolsförhandlingarna i fallet, i augusti 2019.

Filip Norman/TT