Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många ringer om sprängmedel

 
Blåljus
Visa alla artiklar

Det verkar finnas en hel del explosiva saker hemma hos smålänningarna. – Det har kommit många samtal, säger polisens presstalesperson Björn Öberg efter sprängmedelsamnestin infördes 15 oktober.

För en vecka sedan införde polisen den allra första amnestin för explosiva varor. Målet är att minska farligt sprängmedel i landet som förvaras olagligt, utan tillstånd. En förhoppning är även att kunna komma åt en del av det sprängmedel som kan kopplas till brottslighet som handgranater.

Efter sju dagar av amnesti är bilden klar.

– Vi har fått många samtal, säger Björn Öberg, polisens presstalesperson vid region Öst.

Han berättar om människor som vill lämna in gamla granater, artilleripjäser, sprängstavar eller gammal dynamit.

– Kanske har man haft en gammal släkting som varit sprängare eller arbetat i försvaret eller köpt något på loppis som visade sig innehålla något explosivt.

Det är inte ovanligt att folk har haft sprängmedel eller något explosivt liggande i tjugo år eller mer.

Har någon ringt och velat lämna in granat?

– Nej, än så länge har det inte varit något ärende som gjort att man måste utrymma en fastighet. Klart att det hade varit bra om vi fått tips om till exempel handgranater insmugglade från forna Jugoslavien, men det är bra att annat också försvinner och tas om hand.

Spontant låter det som om många samtal kommer från landsbygden?

– Jo, så är det, Man kan ha köpt ett gammalt hus och hittat saker. Kanske är det i ett dödsbo eller man har hittat en grej i en gammal jordkällare som legat där i 25 år eller mer.

Men polisen vill absolut inte att man ska komma med sprängmedlet i en påse och ringa på hos närmaste polisstation.

– Nej, nej de ska ta kontakt med oss först. (telefon 114 14) Kanske kan man ta en bild på föremålet så att vi kan prata med bombskyddet om det är ofarligt för oss att åka och hämta det eller om det kräver en insats av bombskyddet.

Det har varit en hel del samtal de första dagarna av amnesti, men Björn Öberg tror att det kommer att minska en del framöver när amnestin har pågått ett tag.

Formellt kan vem som helst anonymt kontakta polisen på telefon 114 14 fram till 11 januari 2019.