Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många olika partier i Bevara akutsjukhusen

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Martin Nedergaard-Hansen är ordförande för Bevara akutsjukhusen. Han säger att han har sett Ida Höglunds inlägg men att han inte har studerat dem i detalj. – Jag delar inte alla hennes värderingar personligen, men hon har inte visat några odemokratiska sidor när vi träffas.

Till exempels säger han att inlägget om slöjorna stämmer inte med hans personliga inställning. Och att när det gäller Pride så var partiet med i tåget, vilket ska visa partiets inställning i HBTQ-frågor.

Han berättar om partiets värdegrund om att alla människor har lika värde, att man jobbar mot fördomar och rasism och stödjer demokratiska principer.

– Som kandidat har hon skrivit under på att hon delar partiets värdegrund och det litar jag på. Skulle det vara så att det framkommer att personliga uppfattningar inte fungerar med värdegrunden får vi titta på det, säger Martin Nedergaard Hansen.

Skiljer du på privata uppfattningar och det politiska uppdraget för partiet?

– Jag har varit tydlig med att vårt parti inte är samma sak som vad en enskild medlem tycker. Men det vi har sagt till alla kandidater på listan är att man ska ha en restriktiv hållning till vad man lägger ut eftersom det kan skapa en oklarhet om var vi står.

Var står ni då?

– Vi är en ideell politisk förening och politiken är oberoende. Partiet har ingen särskild ideell grund och jag är medveten om att alla partier är representerade bland våra kandidater. Eftersom vi bara ställer upp i landstingsvalet och har vi inte ansvar för nationella frågor och det spelar ingen roll hur de röstar i riksdagsvalet.

Han ser det som fullt möjligt att partiet kommer in i regionfullmäktige och får tre mandat. Angående skillnad mellan rikspolitik och lokal politik säger han att om man frågar sjukvårdspersonal idag så är inte bilden densamma lokalt som på riksnivå.

Hur ska ni kunna enas i olika frågor med kanske vitt skilda ideologiska bakgrunder?

– Som alla partier kommer vi att prata ihop oss om hur vi ska rösta. Regionfrågorna handlar till 90 procent om sjukvård och vi kommer från sjukvården. Ideologi ska inte vara drivande i sjukvårdsfrågor utan beslut ska fattas från en vetenskaplig grund och man ska lita på professionen.

Men det finns ju andra frågor också, som näringslivet utveckling, miljön och kollektivtrafik i hela länet.

– Alla frågor måste utredas ordentligt, till exempel om kollektivtrafik finns en massa forskning. Utifrån evidens kan man fatta beslut och det behövs utvärdering också.

– Sen kan det hända att vi tycker olika och vi kommer nog att hamna nånstans i mitten.

Vill ni söka samarbete med några andra partier?

– Grunden är att vi inte planerar att gå in i samarbete med någon. Vi håller vår oberoende linje och kan prata med alla partier.

Martin Nedergaard-Hansen är förstanamn på listan och kan bli deltidsarvoderat regionråd.

Kommer du att lämna läkarjobbet i Eksjö i så fall?

– Blir det så så tar jag ansvar för det.