Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man åtalas för stöld av golfbil

Sommaren 2018 hittades en golfbil nerkörd och vält i ett dike utanför Nässjö. Nu åtalas en man i 30-årsåldern misstänkt för att ha tagit och kört det udda fordonet.

En tidig augustimorgon 2018 väcktes personer som bor strax utanför Nässjö av en kraftig smäll.

När de tittade ut såg de en bil som stannat på vägen utanför tomten. De såg också hur en kille hjälpte en annan ung man upp ur diket och det verkade som killen som fick hjälpt hade ont. Han stapplade och jämrade sig, noterade de. Båda personerna lämnade sedan platsen i bilen.

Inte förrän personerna i huset lite senare tittade ut från ett annat fönster såg de att det låg en golfbil vält i diket. I det läget insåg de att det var dags att ringa polisen.

Läkare reagerade

Ungefär samtidigt kom en Nässjöbo i 30-årsåldern till Höglandssjukhuset.

En läkare kontaktade vid 07-tiden på morgonen polisen eftersom patienten gav så vaga och motsägelsefulla uppgifter om hur han fått sina skador. Han hade också ändra sin berättelse, enligt läkaren.

Skadorna mannen fått var inte bagatellartade. Det handlade bland annat om flera frakturer på ryggen.

När polisen senare på olycksdagen förhörde 30-åringen på sjukhuset sa han att han inte mindes så mycket av vad som hänt kvällen innan. Han sa att han kom ihåg att han hade suttit i en bil som han inte kört själv, men han visste inte hur han hamnat i den.

Nästa minne var att en kompis kom och hämtade honom och körde honom till akuten. Han mindes inte att han kört av vägen, men kom ihåg att han flugit ur bilen, haft ont och trott att han skulle dö, sa han.

Vid nästa polisförhör, lite senare samma dag, ville mannen inte säga mer än det som redan sagts. Han förklarade att han läst hur polisen beskrev händelsen på en nyhetssajt på nätet. Och eftersom polisen tydligen redan antagit hur allt gått till tänkte han inte svara på fler av polisens frågor, klargjorde 30-åringen.

Tog tillbaka

Kompisen som kom till olycksplatsen berättade i polisförhör morgonen efter olyckan om hur han blivit uppringd av 30-åringen på natten. De hade umgåtts tidigare på kvällen och vid två- eller tretiden hade 30-åringen ringt och sagt att han hittat en golfbil.

Då körde kompisen ut för att se vad 30-åringen ”hittat på”, står det i utskriften av det första polisförhöret.

Då sa kompisen också att han mött 30-åringen som kommit körande i golfbilen och att han sedan sett hur den kört i diket. De uppgifterna tog kompisen tillbaka i senare förhör, med motiveringen att han varit chockad och sagt felaktiga saker vid första tillfället.

Enligt ägaren till golfbilen var fordonet varken nytt eller snabbgående. Den enda logiska orsaken till att stjäla bilen från golfbanan, som ägaren kan se, är att batterierna möjligtvis kan vara värda en slant.

Åtalas för stölden

Snart två år efter händelsen har 30-åringen nu åtalats för tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Han är också åtalad för grovt rattfylleri sedan han i juli 2019 stoppats av polis då han körde bli i centrala Nässjö. Utandningsprovet visade på 0,66 promille alkohol. Det brottet har 30-åringen enligt åtalet erkänt.