Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Malexandermördare kan vara fri – redan om fyra år

Artikel 8 av 8
20 år sedan polismorden i Malexander
Visa alla artiklar

Tony Olsson (numera Byström), en av de dömda för Malexandermorden, får sitt livstidsstraff tidsbestämt till 35 års fängelse. Som tidigast kan han släppas fri om fyra år.

Örebro tingsrätt gör bedömningen att risken för återfall i allvarlig brottslighet är låg. Enligt rådande praxis blir den dömda i regel villkorligt frigiven efter att ha suttit av två tredjedelar av tiden.

– Han ska avtjäna 23 år och fyra månader och har redan suttit 19 år och fyra månader. Det är fyra år kvar tills han som tidigast kan komma ut, säger rådmannen Andreas Rung till TT.

– Men det här ska som sagt först vinna laga kraft. Det kan hända att åklagaren överklagar, fortsätter han.

Både kriminalvården och rättsmedicinalverket anser att det inte längre finns någon risk för att den dömde ska återfalla i brottslighet. Det finns inte heller någon misskötsamhet som hindrar att man tidsbestämmer straffet.

– Det är en bedömning som vi delar. Det finns inte längre någon konkret risk för återfall.

Tony Olsson dömdes 2000 till livstids fängelse efter de så kallade Malexandermorden 1999 då två poliser sköts ihjäl.

Han har flera gånger tidigare ansökt om att få sitt straff tidsbestämt, men då fått nej.

Andreas Axelsson och Jackie Arklöv, även de dömda för samma mord, har tidigare fått avslag när de ansökt om att få tidsbestämda straff.