Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Liten chans för vit jul i söder

Den som vill se snö på julafton får troligtvis resa norrut. Årets decembermånad är mildare än den brukar vara, enligt SMHI.

Chansen för snö på julafton ser blek ut i de södra delarna av landet. I nästa vecka väntar temperaturer på upp mot tio grader i Skåne.

Särskilt i norra inlandet är det ovanligt varmt. Medeltemperaturen i december kring Kiruna brukar vara någonstans mellan tio och 15 minusgrader. Hittills har det bara varit någon enstaka minusgrad, och det milda vädret ser ut att fortsätta enligt SMHI:s tiodygnsprognos.

– Det är milt än så länge men det finns en risk att det vänder, säger Henrik Reimer, meteorolog på SMHI.

– Det kan komma kraftiga väderomslag.

I Stockholm ser temperaturen ut att ligga stabilt över nollstrecket på mellan tre–sex grader fram tills jul.

– I Stockholmstrakten brukar det annars ligga kring noll grader i december, säger Henrik Reimer.

Längre upp i norr ser det dock ut att vända, där temperaturen i Kiruna och på flera andra håll sjunker till runt tio minusgrader i sedvanlig ordning.

November månad blev uppmärksammad för att ha varit ovanligt mörk. Växjö såg länge ut att slå bottenrekord i antal soltimmar, men himlen sprack till slut upp och staden lyckades skrapa ihop 10 soltimmar. Det är bara en timme mer än vad solen lyst hittills i december.