Användandet av alkohol och droger har enligt polisens siffror inte ökat nämnvärt. Johanna Waldau berättar däremot att tankarna kring droger, framförallt cannabis, har blivit mer liberala.

– I samtal med ungdomar som har lämnat positiva prover, säger de att det inte är så farligt. De tycker att alkohol är farligare. Det är en oroväckande utveckling, som påverkar ungdomarnas liv och framförallt skadar hjärnans utveckling över tid, säger hon.

Börjar tidigt

Dessa tankar kommer redan i tidig ålder. Polis och representanter från kommunen har varit på ett föräldramöte i årskurs nio.

– Vi berättade vart föräldrarna kan vända sig för att få stöd och råd, ifall de misstänker att deras barn eller någon kompis barn använder droger, säger Johanna Waldau.

Hon fortsätter:

– Ibland vill de bara bolla frågor. De kanske misstänker något men vet inte hur de ska göra, då kan de vända sig till oss.

Vilja är kommunens öppenvårdsmottagning för ungdomar. Där kan man få ta drogtester, samtala och få vård och behandling.

– Vi har inte haft så många klienter inskrivna hos oss, vilket inte stämmer överens om hur det ser ut i samhället. Vi har klurat på hur vi ska nå dem bättre och har börjat jobba förebyggande istället, säger Johanna Waldau.

Gäller alla

Agnetha Karlsson, folkhälsosamordnare på Tranås kommun, tycker att det är viktigt att alla är med och uppmärksammar den mer liberala synen på droger.

– Det här tänket är mellan olika samhällsklasser, det gäller alla, säger hon.

Även tillgängligheten av droger är större nu. Det är framförallt i hemkommunen, grannkommunerna och via internet som ungdomarna får tag på narkotika.

– Internet gör att det går fort, så har du det hemma till och med, säger Sören Hjalmar från ungdomsverksamheten Epic.

Det förebyggande arbetet med samtal fortsätter även till hösten. Representanter från kommunen och poliser ska kontinuerligt gå på föräldramöten, samt besöka vissa lärararbetslag.