Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Skärmförbud i simhallen inget att diskutera

Personalen i Eksjö simhall räknar med diskussioner om skärmförbudet. Det borde det inte bli.

Smarta telefoner är fantastiska. Användarvänliga tekniska framsteg har gett vanligt folk kraftigt ökad frihet att kunna ta del av information, uttrycka sina åsikter och nätverka. En måhända trist, men nödvändig, baksida av tekniska framsteg är att samhället måste springa efter och reglera med lagar och förhållningsregler.

Frihet har vi under ansvar och det är ansvaret gentemot vår omgivning och oss själva som måste definiera ramarna för friheten.

Sedan den 1 februari i år är det enligt lag förbjudet att använda mobiltelefon (om man håller den i handen) under bilkörning. En självklarhet, tycks det säkert för många, men problemet var knappast påhittat och enligt Polismyndighetens dokumentation bötfälls fler "rattsurfare" i Jönköpings län än i övriga län i Region Öst.

En annan miljö där diskussioner uppstått sedan smarta telefoner och läsplattor blev var mans egendom är simhallar och utomhusbad. Flera tillbud har inträffat där barn kunnat råka verkligt illa ut i vattnet, alltmedan medföljande förälder suttit med ögonen fastnaglade vid skärmen på sin telefon. Simhallspersonal har känt sig som barnvakter snarare än badvakter – och en stor mängd samstämmiga uppgifter vittnar om att föräldrars uppmärksamhet avtagit drastiskt under senare år, trots att det ibland invänts att det tidigare fanns saker som böcker och tidningar som kunde stjäla uppmärksamhet lika effektivt.

Enligt föräldrabalken har föräldrar ansvar för tillsyn av sina barn och det finns ingen skrivning som undantar badhusvistelse från den regeln. De simhallar och utomhusbad som alltsedan 2015 har infört mobil- eller skärmförbud har alltså kunnat peka på att deras regler främjar laglydnad.

Eftersom mobiltelefoner och läsplattor har kamerafunktioner och de flesta inte kan tänka sig att bli fotograferade i badet hur som helst finns det också starka integritetsskäl som talar för att förbjuda portabel kommunikationsutrustning.

Under 2018 har flera aktörer på Höglandet följt efter och infört skärmförbud. För ett par veckor sedan meddelades att det numera är stopp för mobiler i simhallarna i Vetlanda och Myresjö. Familjebadet i Sävsjö var lite före. I Tranås simhall har det varit förbud sedan i januari.

Nu är det Eksjö simhall som följer efter. Från och med 1 december är det stopp. Personal i simhallen säger till tidningen att de är medvetna om att "det kommer att bli en hel del diskussioner om det här". Förhoppningsvis oroar de sig i onödan, för det borde inte vara ett ämne som är öppet för diskussion.

Ja, det är enormt skönt som förälder att försvinna in i sin mobiltelefon en stund när barnen leker och bedöms kunna klara sig själva en stund.

Nej, ett besök i badhuset är inte ett lämpligt tillfälle för det.

Det är faktiskt så enkelt som så.