Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Länge leve Albert Engström

Det är svårt med satir för alla skrattar inte, men att Eksjö museum plockar ned en Albert Engström-tavla skulle han själv ha skrattat gott åt.

LÄS MER: Gjorde Eksjö museum verkligen rätt?

LÄS MER: Museet tänker om efter kritiken

LÄS MER: Många reaktioner på museets bild – här svarar museichefen

Det är svårt med satir för alla skrattar inte men att Eksjö museum plockar ned en Albert Engström-tavla skulle han själv ha skrattat gott åt. Engström (1869–1940) var målare, tecknare och författare och populär i sin samtid. För att använda en modern liknelse var han sin tids Filip & Fredrik, Anna Odell och Johan Glans. Kort och gott ett multigeni när det gällde humor, satir och provokation och de flesta har någon gång sett en Engströmteckning såsom ”Kräftor kräva dessa drycker” från 1922 när Sverige röstade om det skulle införas alkoholförbud.

Albert Engström var ett barn av sin tid och all humor står sig inte. Så är det med ”tidens tand” – vad som idag kan anses roligt kan i morgon ses som gravallvarlig samhällssatir eller rent av osmakligt. Det osmakliga kan också få ”sedlighetspoliser” på sociala medier att forma en nätpöbel som skriker att vårt kulturarv ska rensas ut. En strategi som rånar framtida generationer på vår gemensamma historia.

Anledningen till att tavlan plockades ned var för att några menade att den var ”rasistisk” vilket är rent ut sagt skrattretande. För rasism är aktiva handlingar och inte teckningar som gjordes för nästan hundra år sedan. Det är historiska källor och jag skriver detta från ett perspektiv att jag – tyvärr – både har utsatts för rasism och uppskattar historia. När det kommer till teckningar har jag själv funderat på att samla just Engström för att jag finner många av dem humoristiska men också som provokativa påminnelser om att allt inte var bättre förr. Men den noggranne skulle här kunna ha invändningen att barn som besöker ett museum inte ska utsättas för rasism?

Självklart inte. Men barn är klokare än vad många vuxna tror. Om man aktivt läser exempelvis Pippi Långstrump och Tintin för barn och förklarar att ”så sa man när morfar/farmor var liten” och varför man inte längre gör det förstår barnen. Det är vi vuxna som ibland kan få panik när det gäller ängslighet som nu senast i Eksjö. Men det är inte Albert Engström vi ska vara rädda för utan människor som på internet inte har bättre saker för sig än att klaga.