Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lättare att stänga skolor med stora brister

Det ska bli lättare att kunna stänga skolor som – trots varningar – inte håller måttet, enligt ett nytt förslag.
– Enbart seriösa aktörer ska ha möjlighet att driva skola i Sverige, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) på en pressträff på fredagen.

Förslaget har sin bakgrund i en av punkterna i januariavtalet, alltså samarbetsöverenskommelsen mellan regeringspartierna, Centern och Liberalerna. De fyra partierna har enats om att "möjligheterna för Skolinspektionen att stänga skolor med stora brister, såväl fristående som kommunala, ska öka".

– Utgångspunkten är att skolan är till för eleverna och att driva skola i Sverige är ett förtroende och det förtroendet ska man leva upp till, säger Anna Ekström.

En utredare har sedan snart ett år undersökt hur lagstiftningen behöver justeras. Förslaget som nu skickas ut på remiss vill skärpa bestämmelser i skollagen för att få stopp på oseriösa aktörer.

– Det har varit svårt att stänga skolor med uppenbara brister, säger Ekström.

Det förslag som nu presenteras innebär att Skolinspektionen ska kunna besluta att en skola behöver åtgärda ett allvarligt missförhållande – och kunna stänga skolan även om missförhållandet åtgärdats. Ingripanden ska vara likvärdiga för både kommunala skolor och enskilda skolhuvudmän.

Så som regelverket ser ut i dag kan Skolinspektionen dra in tillståndet för friskolor med grava brister. Däremot kan den inte stänga en kommunal skola. Det Skolinspektionen kan göra är att besluta om "statliga åtgärder för rättelse" vid en kommunal skola. Det innebär att staten (Skolinspektionen) tar över ansvaret för skolan tills den fungerar igen. Detta har hittills skett en gång, i Botkyrka söder om Stockholm.

Sedan 2010 har Skolinspektionen dragit in tillståndet för ett 30-tal fristående skolor.

De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft första januari 2022.