Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsare: Så kan Tranås bli mer attraktivt

Siffror från Statistiska centralbyrån visar att Tranås befolkningsökning 2019 var den lägsta på länge. På Tranås Tidnings Facebooksida bad vi läsarna ge förslag på hur staden kan bli attraktivare så att fler vill flytta hit.

Den första november 2019 hade Tranås kommuninvånare ökat med fyra personer, vilket är den minsta ökningen sedan 2011. Att dessa siffror är viktiga beror på att de ligger till grund för skatteutjämningen. Varje person innebär i genomsnitt 50 000-55 000 kronor i bruttointäkt för kommunen.

När kommunalråd Anders Wilander (M) fick frågan hur kommunen kan jobba för att öka befolkningen blev svaret bostadsbyggande.

– Finns det ingenstans att bo kan ju inte folk som vill flytta hit, menar han.

På vår Facebooksida frågade vi våra läsare hur de tycker att Tranås kan bli attraktivare så att fler väljer att flytta hit.

Lyft fram det som är bra

”Vi behöver bli bättre på att lyfta fram allt bra i kommunen, jobba mer aktivt med platsmarknadsföring”, menar entreprenören Cathrine Schander Ljungquist (Hemma på Hult) och utvecklar vidare:

”Att vi har väldigt bra skolresultat, bra kommunikationer med tåg, fantastisk natur, ett bra företagsklimat, en stadskärna som används som positivt exempel i riksmedia till exempel tycker jag är saker värda att lyfta och något vi kan jobba ännu mer med”.

”Satsa på barnomsorg istället för att dra in, det är viktigt för familjer”, skriver en annan.

En person menar att det finns få saker att aktivera sig med: ”Det enda som verkar finnas att göra i den här staden på kvällar och eftermiddagar är bio eller bowling, men det blir dyrt i längden. Ordna så att det finns mer saker att göra”.

Åtdragningar påverkar

En del menar att åtdragningarna inom skolan och den sociala sektorn bidrar till att exempelvis barnfamiljer kanske väljer någon annanstans att bosätta sig. Brist på parkeringsplatser är ett annat exempel som tas upp.

En person poängterar dock att den här situationen inte är unik för Tranås: ”Vilka kommuner sitter INTE i samma sits som vi? Bara göra det bästa av situationen och jobba ännu hårdare och se framåt!”

Ytterligare en åsikt är att Tranås redan är attraktivt nog: ”Vad saknas i Tranås? Finns väl i stort sett allt, betalar hellre någon krona mer och gynnar affärerna här än att handla på till exempel nätet”.