15 miljoner ska sparas, vilket bland annat innebär att kvällsomsorgen dras in, maxtaket för förskolegrupper tas bort samt att personalstyrkan kommer att minska.

”Stålbad” kallade barn- och utbildningsnämndens ordförande Erik Nygårds det och berättade om den svåra balansen att göra besparingar samtidigt som skolan ska vara en fungerande verksamhet.

På vår Facebook-sida har flera läsare reagerat starkt på neddragningarna.

”Så man ska öka barngrupperna samtidigt som man ska minska på personal? Bra jobbat där.... kanske dags att se sig om ifall man ska bo kvar i den här sketna kommunen”, skriver en.

En annan ifrågasätter om kommunen har råd med de konsekvenser som kan vänta i framtiden:

”Jag undrar: har ni råd med personal som går i väggen? Har ni råd med en minskad befolkning (för med en sådan politik lockar ni inga barnfamiljer till kommunen)?”

Flera tycker att besparingarna bör göras på annat håll, utan att barnen drabbas.

”Finns ju väldigt många andra saker att dra ner på istället för att barn och gamla ska drabbas jämt”, skriver en, medan en likasinnad anför följande: ”Det går alltid att prioritera – barnen är Tranås framtid”.

Att skolledningen utökas med tre nya chefstjänster är också en nyhet som fått flera att höja på ögonbrynen.

”Vad skönt för dig Cecilia (Axelsson, skolchef, redaktionens anmärkning) att du får mindre arbetsbelastning medan jag får högre. Vad trevligt att du får nya arbetskollegor medan jag blir av med några. Vad bra att man kan satsa lite för att se besparingar längre fram – men vet ni?! Det samma gäller på ’golvet', i verksamheten, hos barnen som ska vara vår framtid. Satsar vi lite nu, ger det besparingar i framtiden. Kan man satsa i ledningen borde man VERKLIGEN kunna satsa på verksamheten”, löd en av kommentarerna som flera andra har instämt i.

Relaterat till artikeln