Kvinnan i 40-årsåldern åtalas för att hon mellan december 2017 och december 2018 förföljt, eller stalkat en annan kvinna som också är bosatt i Aneby .

Under den här perioden har 40-åringen enligt åklagaren kört förbi den aktuella kvinnans hus vid ett mycket stort antal tillfällen, främst under sena kvällar och nätter.

Ofta ska 40-åringen ha kört fram och tillbaka flera gånger efter varandra eller kommit tillbaka flera gånger under samma kväll.

Konstiga föremål

Den nu åtalade ska i samband med de här turerna också ofta antingen ha kastat in diverse föremål på kvinnans tomt eller lagt föremål i hennes brevlåda. På det viset fick den utsatta kvinnan ta emot så vitt skilda prylar som gosedjur, godis, soppåsar, prydnadsföremål, mediciner och olika saker med religiösa budskap.

Men trakasserierna slutar inte här enligt åtalet. Den utsatta kvinnan ska dessutom ha fått ta emot ett mycket stort antal telefonsamtal från 40-åringen. Ofredandet ska ha bestått i att 40-åringen ringt, pratat in meddelanden på telefonsvararen och även skickat textmeddelanden under dygnets alla timmar, följaktligen även mitt i natten.

Förnekar brott

Alla de här gärningarna har varit ägnade att kränka den andra kvinnans frid på ett kännbart sätt, anser åklagaren. Att varje gärning varit ett led i en upprepad kränkning av den utsatta kvinnans integritet nämns som en försvårande omständighet.

Den åtalade kvinnan förnekar brott.

Som bevisning mot henne finns fotograferade meddelanden och bilder på grejorna som kastats in hos målsäganden.

Flera vittnen styrker den utsatta kvinnans berättelse. Både kvinnans make och ett par grannar tvärs över gatan ska under rättegången vittna om vem de sett köra förbi målsägandens hus, hur ofta de sett fordonet samt på vilka tider.

Samma mönster

40-åringen åtalas också för olaga förföljelse, stalkning, av en man på en helt annan ort mellan juli 2018 och februari 2019. Samma sorts konstiga och oönskade föremål som i Anebyfallet har här skickats per brev, kort och paket vid ett stort antal tillfällen.

Här medger kvinnan händelseförloppet men förnekar ändå brott.

Också i det här andra fallet betonar åklagaren att varje gärning varit led i en upprepad kränkning av målsägandens integritet.

Just den formuleringen är avgörande för att en serie ofredanden ska kunna läggas samman och klassas som det allvarligare brottet olaga förföljelse – även kallat stalkning.