Den 23 oktober är kungen på plats vid det gamla ridhuset på Ränneslätt för att under högtidliga former lämna över den fana som den militära enheten tilldelats. Samtidigt passar Swedec på att fira sitt 20-årsjubileum med bland annat en sevärd utställning om verksamheten och lunch med samvaro för personal och inbjudna gäster.

Vi tycker det väldigt trevligt att kungen deltar i fanöverlämningen och även i jubileumsfirandet, säger Fredrik Zetterberg, chef för Swedec.

Ceremonin vid ridhuset är öppen för allmänheten. Alla är välkomna. Förutom att följa kungens tal, kan man lyssna på Hemvärnets musikkår och ta del av en utställning om Swedecs gångna 20 år i gamla ridhuset.

Kungen är väl förtrogen med Swedecs verksamhet. I slutet av 1990-talet var dåvarande Swedec-chefen Björn Svensson en av kungens adjutanter. Han uppdaterade fortlöpande Sveriges regent om stort och smått på den militära spetsenheten i Eksjö och lockade honom till garrnisonen senhösten 1999, för att på plats ta del av verksamheten.

Vid sitt första Swedecbesök följde kungen bland annat en uppvisning i ammunitions- och minröjning i Hamnaryd och återvände till slottet sprängfylld med ny kunskap levererad av Magnus Karlsson, erfaren ammunitions- och minröjare.

Efter att den församlade minröjningsexpertisen oskadliggjort en stridsvagnsmina med en välriktad sprängladdning utbrast kungen spontant: ”Den var snygg”, vilket fick Björn Svensson att skina som en sol och lysa upp det mörka skyddsrummet.

Genom åren har Carl XVI Gustaf hittat till Eksjö kommun vid ett flertal tillfällen. Ibland på egen hand, ibland i sällskap med drottningen.

Redan som ung kronprins förgyllde han idrottsfesten O-ringen på Ränneslätt 1972. Därefter har han bland annat planterat träd på museigården under sin Eriksgata 1975, njutit av stans nationaldagsfirande 1985 - som sågs av en miljonpublik på tv, deltagit i Olsbergs stora hundraårskalas 2006 och invigt Julles verkstad i Mariannelund 2003.