Här ger Emilia Söelund, Michael Joelsson och Solveig Bergström sina bästa helgtips:

Emilia Söelund: En odödlig Max von Sydow

Liv Ullmann och Max von Sydow i Jan Troell-filmen Utvandrarna.

Foto TT

Veckans sorgliga besked om att skådespelaren Max von Sydow har avlidit, 90 år gammal, väcker en stark lust att se om några av hans oförglömliga filmer. Scenen, där korsriddaren Antonius Block spelar schack med Döden i "Det sjunde inseglet" från (1957), är förmodligen svensk films starkaste ögonblick någonsin. En annan rollprestation som har gått till filmhistorien är förstås Max von Sydows tolkning av Karl-Oskar i "Utvandrarna". Flera av skådespelarens filmer finns just nu att se på SVT Play. Låt oss minnas en stor skådespelare genom att se om hans filmer.

Emilia Söelund, kulturredaktör

Solveig Bergström: Spännande konst i Gislaved

Foto Krister Kühlwein

Verksamheten på Gislaveds Konsthall sätter samtidskonsten i centrum genom alla former av konstnärliga uttryck, såsom skulptur, måleri, video och performance. Utställare nu är Krister Kühlwein som är "gammal i gården" och har många intressanta utställningar bakom sig.

Konsthistorien berättar om spelet emellan ytan (den tvådimensionella) och den illusoriska tredje dimensionen. Så är det också på Krister Kühlweins utställning. Frågan är vad som sker bakom duken i konstnärens bildvärld. Ytan i hans bilder blir till ett fascinerande skulpturalt objekt, på ett sätt som inte känns så vanligt.

Läs mer om utställningen här:

Relaterat till artikeln

Solveig Bergström, konstkritiker

Michael Joelsson: Blodtörstig miniserie

Dracula visas på Netflix.

Foto Netflix

Coronaviruset ställer till det, konserter ställs in eller skjuts framåt. Då kan det passa bra med en helg i tv-soffan istället. Och tre långfilmslånga avsnitt av miniserien ”Dracula” kanske kan duga som en bra start. Med start i 1897 får vi följa den klassiska figuren greve Dracula och de som försöker stoppa hans planer. ”Dracula” är skapad av Mark Gatiss och Stephen Moffat som har skapat eller skrivit serier som ”Sherlock” och ”Doctor Who”. Dansken Claes Bang ("The Square”) är briljant i titelrollen och även om den inte når de höjder ”Sherlock” nådde är det en visuellt vacker och klart sevärd serie.

Michael Joelsson, nöjesskribent