Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturrådet ger pengar till Aneby

Kulturlivet i Aneby får inom kort ett ordentligt tillskott. Tillsammans får Kulturskolan och biblioteket 900 000 kronor från Statens kulturråd för att göra verksamheten tillgänglig för fler.

Statens kulturråd får varje år hundratals ansökningar från landets kommuner. I år har de valt att ge Anebys bibliotek mer än en halv miljon, 550 000 kronor, och samtidigt får Kulturskolan 350 000 kronor.

– Vi blev jätteglada, säger bibliotekschef Inger Eriksson Abrinius om beskedet som kom i förra veckan.

Biblioteket har sökt pengar för att starta en digital filmtjänst som ger användaren möjlighet att se filmer hemma. Allt som behövs är ett lånekort.

– Man ska kunna låna film precis på samma sätt som e-böcker och ljudböcker. Det är en viktig kompetens att kunna erbjuda berättelser i alla former, säger Inger Eriksson Abrinius.

Projektet är ett samarbete mellan fem av länets kommuner. Förutom Aneby deltar även Gnosjö, Eksjö, Mullsjö och Värnamo för att göra fler filmer tillgängliga för fler användare.

– Det är inte alla som har möjlighet att betala för streamingtjänster.

Det är ännu inte bestämt vilken digital tjänst som biblioteket kommer att använda.

– Det blir ett annat urval som är mer biblioteksanpassat, men med både klassiker och mer lättsmälta filmer, säger Inger Eriksson Abrinius.

Yngre barn

För tredje gången får Kulturskolan i Aneby pengar av Kulturrådet, denna gång ligger summan på 350 000 kronor.

Kulturskolan har tidigare riktat insatser till elever i årskurs 2. Bidraget från Kulturrådet ska användas till att anställa en person som arbetar med de yngsta barnen.

– Under de senaste åren när vi har haft visningar för klass 2 har vi märkt att det kommer fler och fler som är yngre. Då har vi tänkt att vi kanske kan utöka och anställa någon som kan arbeta mer icke-traditionellt, säger kulturskolechefen Lars Graneheim.

När det minsta barnen börjar tidigt på Kulturskolan lovar det samtidigt gott för framtiden.

– När de blir lite äldre så kommer de ha en väldigt bra grund, säger Lars Graneheim.

Mer pengar

Även om det handlar om stora summor, kommer inte pengarna att räcka över någon längre period.

Biblioteket betraktar bidraget som en punktinsats för att starta den digitala filmtjänsten.

– Vi ska bygga vidare på något sätt, men vi vet inte exakt hur. Det som är bra med Stärkta bibliotek är att man kan söka pengar på nytt, säger Inger Eriksson Abrinius.

Även Kulturskolan öppnar för möjligheten att söka fler bidrag i framtiden.

– Det här räcker väl ett läsår ungefär. Sedan får vi se, säger Lars Graneheim.