I höstas debuterade 18-årige David Mohseni som författare med novellen "Eller sjunk i havet", som publicerades i Hallpressens samarbete med förlaget Novellix. I vår ger han ut sin roman "Ligger Sverige i Iran?" (LL-förlaget), som är byggd på hans fyra år långa flykt från en by i Afghanistans berg till Dalarna. I helgen gästar Mohseni SmåLit i både Värnamo och Jönköping - för att berätta om sina böcker. Kom och lyssna på en ung lovande författare vi kommer att se mer utav.

Anders Rydell, Hallpressens kulturchef

Journalister och författare är särskilt utsatta i auktoritära regimer. Många har ingen rätt att uttrycka sig fritt och riskerar sitt liv om de ändå gör det. Fristadsprogrammet har funnits sedan början på nittiotalet och ger förföljda författare en chans att få bo och arbeta i ett demokratiskt land. Under SmåLit samtalar radiojournalisten och programledaren Lars Mogensen med en kollega från Mellanöstern om vad en sådan fristad kan betyda. Seminariescenen klockan 12.

Emilia Söelund, Kulturredaktör på Jönköpings-Posten

Poetry slam-säsongen står för dörren och påpassligt ordnar Smålit en poetry slam-skola, för den som vill veta mer om hur det fungerar att tävla i poesi. Dessutom kommer hyllade, Tranåsfödda poeten Anna Axfors dit och läser dikter. Vågar man kan man passa på att anmäla sig för att vara med och tävla i vår. Det hela händer klockan 12 på Ung Scen och jag tänker i alla fall inte missa det.

Maria Friedner, kulturskribent

"En av oss" är inte Åsne Seierstads senaste bok, men den är minst lika aktuell idag med tanke på hur högerpopulister och ännu värre krafter gör sig allt bredare. Berättelsen om Anders Behring Breiviks dåd på Utöya är bitvis plågsam att läsa, nästan väl naturalistisk i skildringarna av det systematiska dödandet. Trots vissa luckor är det viktig läsning. Finns i pocket.

Rikard Flyckt, kulturskribent