Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kostnad för hyrpersonal fortsätter att stiga

Region Jönköpings län har gått sex miljoner minus under årets fyra första månader och några orsaker är fortsatt ökande kostnad för hyrpersonal, högre lönekostnader och ökade sjukskrivningar. En oro finns för situationen inom Bra Liv som blöder pengar.

Kostnaden för hyrpersonal var 203 miljoner förra året och målet är att bli oberoende till 2019. Men kostnaden fortsätter att öka och uppgick till 63 miljoner efter det första kvartalet, tre miljoner mer än samma tid förra året.

Det är främst inom primärvården och den somatiska vården som kostnaden ökar medan den har minskat något inom psykiatri och röntgen.

Men även kostnaden för fast anställd personal har ökat, både genom fler anställda och kostnadsökningar genom och utöver avtal.

Överskott för helår

För helåret räknar man med ett överskott på 230 miljoner. Enligt flera undersökningar för hälso- och sjukvård ligger Region Jönköpings län väl till, bland annat när det gäller tillgänglighet i primärvården och invånarnas förtroende för vården.

– Det går bra för regionen, konstaterade regionstyrelsens ordförande Malin Wengholm (M) under tisdagen i regionfullmäktige när tertialrapport ett diskuterades. Av de 37 mål vi mäter når vi målen helt eller delvis i 70 procent och vi är i topp i landet för flera av dem. Vår vård håller hög klass, konstaterade hon.

Sjukfrånvaro ökar

Men för elva mål nås inte målen, till exempel väntetider till specialiserad vård, väntetider på akutmottagningar, återbesök, väntetider till barn- och ungdomspsykiatri, väntetider till folktandvård och personalens sjukfrånvaro.

Att sjukfrånvaron ökat från hösten 2017 förklaras av på en hård och långvarig influensaperiod, den är den förklaring som sjukvårdsdirektör Kjell Ivarsson skriftligen gett i sitt underlag till politikerna. Målvärdet 5,1 procent men uppgick till 5,8 procent.

Drar ner platser

Marcus Eskdahl (S) anser att stängda vårdplatser är en orsak eftersom överbeläggningar bidrar till dålig arbetsmiljö och skapar stress. Han ifrågasätter regionstyrelsens ambition att stänga ytterligare vårdplatser som ett sätt att minska kostnader med 120 miljoner.

– Vi är en av de regioner i landet som drar ner mest för att klara situationen. Statsbidragen från regeringen måste komma ut i verksamheten för att stötta de enheter där det är svåra situationer, sa Marcus Eskdahl.

Bra Liv blöder

Mia Frisk (KD), ordförande för nämnden för folkhälsa och sjukvård, framhöll att Aliansen strävar efter att föra ut mer vård i det egna hemmet. Hon tog upp kostnadsökningen för folkhälsa och sjukvård som kostat 123 miljoner mer än budgeterat efter första kvartalet. Mest bekymrad är hon över vårdcentralerna Bra Liv som hon sa blöder kostnader.

Siffrorna visar minus 26 miljoner hittills, vilket är 15 miljoner mer än samma tid förra året.

– Det går åt fel håll och det kräver rejäla åtgärder med prioriteringar och nya arbetssätt. Vi måste växla hyrläkare till fast anställda, det kan också handla om individuell lönesättning och arbetstider, möjlighet till forskning och arbetsglädje, sa Mia Frisk.