Fram till och med den 16 maj pågår projektet ”Re-cycle” där konstnärerna, med hjälp av lokala secondhandbutiker, återvinner begagnade föremål till nya moderna konstverk. De ger kasserade tillhörigheter ett nytt värde samtidigt som de tillgängliggör konsten för allmänheten.

Vi vill få ut konsten i det offentliga rummet. Så att folk ser staden genom konstnärens ögon, berättar projektledaren Seher Uysal.

I slutet av projektet ska deras konst visas i de lokala butikerna som Kultivera och konstnärerna tagit hjälp av, nämligen; Secondhand Pärlan, Erikshjälpen, Bois-Loppan och Udda Ting.

Tranåsborna är väldigt öppna och hjälpsamma, framhåller Seher.

Laura Bianco ska få liv i gamla fotografier med hjälp av digitala GIF:ar, vilket är enklare animationer. Hon fokuserar på berättandet i vardagen och har i sitt arbete tagit del av flera gamla bilder från Tranås.

Jag var först inriktad på att hitta det i secondhandbutikerna, men det fanns inte så mycket. Men däremot en hel del i kommunens arkiv, bland annat, där målet är att ge nytt liv till bilderna.

Först var Laura inställd på att bädda in en QR-kod i sina sekvenser som folk skulle få skanna för att ta del av animationen, men hon har också funderat på att visa dem på mindre skärmar, mer likt det format som fotografierna har i utskriven form.

Baxx Vladimir ska återuppliva skänkta målningar och tryck med traditionella reparationstekniker, samtidigt som han tillsätter moderna karaktärer och motiv.

Jag har besökt samtliga butiker och hittade riktigt fina tavlor hos Bois-Loppan. Jag adderar nya motiv och karaktärer i traditionella natur– och stillebenmotiv. Det är lite som att måla om ett verk, förklarar Baxx och fortsätter:

Det är intressant och oväntat att exempelvis se Bamse i en sådan tavla. Förmodligen kommer tavlorna visas upp i butikernas skyltfönster.

Sabine är modedesigner och skapar eleganta klädesplagg för kvinnor av icke-traditionella material som främjar återvinning.

Jag har hittat många vackra tyger för att kunna skapa fem plagg eller mer, berättar hon.

Sista veckan i projektet ska Sabine ha en fotosession på Tranås gator med en svensk modell och där föreviga sina nyskapade klädesplagg.