Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen satsar på nya gång- och cykelvägar

Kommunen planerar för nya gång- och cykelvägar på Grännavägen och Skogsgatan. Förutsättningen är att Trafikverket är med och betalar.

Varje år har kommunerna möjlighet att ansöka om statsbidrag till trafiksäkerhetshöjande och miljöförbättrande åtgärder på det kommunala väg- och gatunätet. Som mest går det att få 50 procent av den totala kostnaden.

– Historiskt sett har vi sökt till fem-sex projekt varje år och blivit beviljade bidrag från Trafikverket till två, säger Lars-Erik Fälth (C), ordförande i allmänna utskottet.

Nu har allmänna utskottet beslutat att inför 2019 ansöka om pengar till två arbeten, som ska genomföras nästa år eller de närmaste åren.

Det ena projektet handlar om en gång- och cykelväg längs Grännavägen utmed Lövsta industriområde, från infarten till industriområdet i söder till Stigbergsvägen i norr. Där ska kantstöd anläggas samt vägen breddas något åt öster.

Sträckan är totalt cirka 400 meter och innehåller även ett promenadstråk som ska knyta samman gång- och cykelvägarna i samhället på ett bättre sätt.

Det andra projektet handlar om gång- och cykelvägen längs Skogsgatan, från Jularpsvägen i söder till Tomtebogatan i norr. Trottoaren på en del av sträckan ska breddas, för att det även ska gå att cykla där.

Även här är sträckan 400 meter och anses vara ett viktigt gång- och cykelstråk till och från skolorna Furulid och Tallbacka.

Kostnaden för de båda projekten beräknas till 1,2 miljoner kronor och kommunens förhoppning är alltså att Trafikverket bidrar med hälften av den summan.

– Pengar finns avsatta i investeringsbudgeten. Blir det inga statliga pengar får vi tänka om och kanske bara genomföra ett av projekten och sedan ansöka på nytt till det andra projektet, säger Lars-Erik Fälth.