Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klartecken för muddring av Ralången

Nu kan Ralången muddras. Aneby kommun har fått klartecken från mark- och miljödomstolen.

Som tidningen tidigare berättat är syftet med muddringen att förbättra vattenkvaliteten och miljön i Ralången samt minska påverkan av fosfor.

– Enligt beräkningar läcker sjön mellan 800 och 1 200 kilo fosfor per år, säger Torbjörn Adolfsson, miljöchef i Aneby kommun.

Tanken är att muddra de översta lagret av sjöns bottensediment, det vill säga mellan en och fem centimeter. Det är ett projekt som länsstyrelserna i Jönköping och Östergötland samt Aneby kommun genomför tillsammans.

Den metod som ska användas är relativt ny. En maskin ska användas som skonsamt hyvlar av skiktet. Den dras med hjälp av vajrar och via en slang kan fosfor samlas upp i containrar.

– Vi får se det som ett innovationsprojekt som kan ge erfarenheter för andra att jobba på samma sätt.

Kostnaden är cirka två miljoner, men innebär inga utgifter för Aneby kommun. Länsstyrelsen bidrar med 870 000 kronor. Det gör även Havs- och vattenmyndigheten, via det så kallade LOVA-bidraget. LOVA står för lokala vattenvårdsprojekt.

För att kommunen ska få lov att genomföra muddringen krävs klartecken från mark- och miljödomstolen. Det tillståndet har nu kommit och ger tillåtelse att muddra maximalt 10 000 kubikmeter massa ur Ralången. Enligt tillståndet får kommunen också avvattna och lägga upp max 1 000 ton muddermassor på fastigheten Råby 1:1.

Framför allt har Aneby kommuns uppgift varit att visa att man kommer att vidta försiktighetsåtgärder i samband med projektet.

– Även om syftet ju är att förbättra miljön påverkas vattnet av själva muddringsarbetet. Vi har kunnat visa att det blir i väldigt liten omfattning.

Torbjörn Adolfsson är nöjd med att projektet äntligen kan starta.

– Ralången har ju läckt fosfor under lång tid. Redan för 30-40 år sedan pratades det om att vidta åtgärder.

Han upplyser om att noggranna undersökningar genomförts inför muddringen. Det har skett med 3d-scanning och provtagning på sediment.

– De undersökningarna visat sedimenten inte innehåller några miljögifter.

Planen är att muddringen, som inte är särskilt tidskrävande, ska genomföras under våren, efter eventuell islossning.

Läs mer: Projekt ska göra Ralången renare

Läs mer: Ralången värst drabbad