Onsdagen den 30 mars slog polisen till mot ett litet flygplan på Enoch Thulins flygplats i Landskrona.

Två män hade flugit till Holland och hämtat en väska fylld med 18 kilo kokain.

På flygplatsen väntade ytterligare en man, en 38-årig Jönköpingsbo som tidigare hade arbetat som pilot. Det var också han som ska ha försett männen med planet som hyrts från Värnamo flygklubb.

Polisen har dock haft männen under uppsikt, både i Sverige och i Holland.

När en av männen räcker över väskan med kokain, till Jönköpingsbon, slår polisen till.

Under rättegången förnekade 38-åringen brott. Jönköpingsbons försvarsadvokat, Sven Jernryd, beskrev under rättegången hur hans klient utsatts för hot och påtryckning från en man i 50-årsåldern som tidigare misstänkts för inblandning i smugglingen.

Mannen i 50-årsåldern är känd av polisen. Bland annat var han en av medlemmarna i Lidingöligan som gjorde inbrott i välbärgade hem under 90-talet.

Innan de träffas så tar ledaren Jönköpingsbon åt sidan och säger att han måste hjälpa till. Då hotar han honom. Om du inte följer mina direktiv kommer det hända dig och din familj något, sa Sven Jernryd.

Åklagare Stefan Gradler, har också varit inne på att det troligtvis är fler personer inblandade i smugglingen. Men att männen har agerat rationellt och väl medvetna om vad de har gjort.

 Jag påstår inte att någon av de tre är ägare av narkotikan eller att de själva skulle fördela miljonerna som de skulle tjäna. De är kurirer men de är avancerade kurirer, sa Stefan Gradler under den avslutande rättegångsdagen.

Artikeln uppdateras